Soma’da 13 Mayıs 2014’te 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin 28 kamu görevlisinin yargılandığı davanın duruşması, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde sürdürüldü. Sanıkların katılmadığı duruşmada sanık avukatları, dava dosyasındaki bilirkişi raporunun yetersiz olduğunu belirterek yeni bir rapor talep etti.
Mahkeme ve Talepler
Müşteki aileleri ve avukatları, davanın “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla açılmasının yetersiz olduğunu vurguladı. Facianın, birden fazla kişinin ölüm ve yaralanmasıyla sonuçlanması nedeniyle ağır ceza mahkemesinin görev alanına girdiğini belirterek görevsizlik kararı verilmesini talep ettiler.
Savcı, ifade vermesi gereken sanıklardan müfettiş A.Y.’nin duruşmaya katılmadığını, bu nedenle hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istedi. Mahkeme heyeti, bu talebi kabul ederek A.Y. hakkında yakalama kararı çıkardı. Sanık avukatlarının bilirkişi raporu talebi ile müşteki avukatlarının görevsizlik talepleri ise reddedildi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.
Avukatların Açıklamaları
Duruşma sonrası açıklama yapan madenci ailelerinin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, “Soma ana davasındaki bilirkişi raporları, kamu görevlilerinin birden fazla insanın ölümüne neden olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bu nedenle dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep ettik, ancak mahkeme şu aşamada bu talebimizi reddetti.” ifadelerini kullandı.
Soma Faciası ve Yargı Süreci
Soma Kömürleri AŞ’ye ait maden ocağında 13 Mayıs 2014’te vardiya değişimi sırasında çıkan yangında 301 işçi hayatını kaybetmiş, 486 işçi kurtarılmıştı. Facianın ardından başlatılan soruşturmada şirket yöneticileri ve teknik personel yargılanmış, bazı sanıklara 15 ila 22 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti. Yargıtay’ın kararı bozması üzerine yeniden yapılan yargılamada Can Gürkan’a 20 yıl, iki maden mühendisine ise 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.
Olayda ihmalleri olduğu iddiasıyla 28 kamu görevlisi hakkında hazırlanan iddianame ise Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ve yargılama süreci başlamıştı. Soma faciasının sorumluları ile ilgili adalet arayışı sürerken, madenci aileleri davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.