Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetmişti. Olayın ardından, faciada ihmalleri olduğu gerekçesiyle 28 kamu görevlisi hakkında dava açıldı. Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.
Ailelerin Avukatlarından Tepkiler
Duruşmada madenci aileleri ve avukatları, bir önceki duruşmada sunulan mütalaaya karşı beyanda bulundu. Ailelerin avukatları, sanıklara verilecek cezaların görevini kötüye kullanma suçundan değil, taksirle öldürme ve yaralamadan verilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, sanıkların duruşmaya SEGBİS ile katılmasını eleştiren avukatlar, yargılamanın yüz yüze yapılması gerektiğini belirtti. Madenci aileleri, mahkemenin dosyayı ağır ceza mahkemesine sevk etme taleplerini de yineledi.
Sanıkların Savunmaları ve Mahkeme Kararı
Sanık avukatları, müvekkillerinin beraatini talep ederken, zaman aşımı koşullarının oluştuğunu ve davanın düşmesi gerektiğini ifade etti. Mahkeme, verilen aranın ardından savunmaların tamamlanmasının ardından kararını açıkladı. Karara göre, 10 sanık beraat ederken, 18 sanığa görevi kötüye kullanma suçundan 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında değişen hapis cezaları verildi.
Karar Sonrası Açıklamalar
Karar sonrası açıklama yapan madenci ailelerinin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, hakimin mütalaaya uyarak cezalar verdiğini belirtti. Gündüz, toplam 28 sanıktan 10'unun beraat ettiğini, 18 sanığa ise hapis cezası verildiğini söyledi. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise sanıkların en alt düzeyde cezalandırılmasının adeta ödüllendirilme anlamına geldiğini vurguladı. Kazada hayatını kaybeden madenci Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak ise 11 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini dile getirdi.
Facianın Ardından Başlatılan Hukuki Süreç
Soma Kömürleri AŞ'nin işlettiği maden ocağında 13 Mayıs 2014’te çıkan yangın, vardiya değişimi sırasında başlamış ve 96 saat süren çalışmaların ardından 486 işçi kurtarılmıştı. Ancak 301 işçinin cesedine ulaşılabilmişti. Olayın ardından Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin üst düzey yöneticileri ve diğer bazı sanıklar tutuklanmış ve "Soma Maden Faciası Davası" süreci başlamıştı.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, davada 5 tutuklu sanığı 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında hapisle cezalandırmış, 9 sanığı adli kontrolle serbest bırakmış, 37 sanığı ise beraat ettirmişti. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, Can Gürkan’ın yurt dışı yasağı koyularak tahliyesine karar vermişti. Ancak Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozmuş ve yeniden yargılama süreci başlamıştı. Bu süreçte Can Gürkan 20 yıl hapis cezasına çarptırılırken, bazı sanıklara da 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.
Yeni Davada Kamu Görevlilerine Ceza Verildi
Soma Cumhuriyet Başsavcılığı, faciada ihmalleri bulunan ve denetim görevini üstlenen kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanma suçlamasıyla iddianame hazırlamıştı. Bu kapsamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'ndan 28 kamu görevlisi hakkında dava açılmış ve dava Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı. Mahkeme, sanıklardan 10'unun beraatına, 18'inin ise hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.