Bir zamanlar sadece evlerin kapılarını veya bahçe yollarını süsleyen sundurmalar, şimdi şehirlerin çeşitli alanlarında farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Peki, sundurmalar hangi alanlarda kullanılır? Sundurma nedir? Sundurma nerede kullanılır?

Sundurma nedir?

Sundurma, bir geçidin veya kapının üst kısmını yağmur, güneş gibi hava koşullarından koruyan, arkası duvara dayalı küçük bir çatı yapısıdır. Büyütülerek, tüm ön cepheyi kapsayan türlerine ise veranda denir.

Bölgesel farklılıklar gösteren pek çok sundurma tipi vardır. Bu yapılar, dış cephelerde yerle temas etmeyebilir ve destek sağlamak amacıyla parmaklıklar, ince duvarlar gibi unsurlarla güçlendirilebilir. Sundurmaların altındaki zemin, yer ile aynı hizada olabileceği gibi bir kaç basamaktan oluşan merdivenle de ulaşılabilir. Genellikle, en az bir kişinin rahatça sığabileceği boyutlarda yapılır.

Geniş sundurmalar, üst kat zemininde balkon olarak kullanılabilir. Bu yapı, Hint mimarisinde önemli bir öğe olarak yer almaktadır. Sundurma, genellikle yanlardan çık çatıya sahip olan ve ana yapıya bağlı bir alan olarak tanımlanır. Türkiye’nin bazı bölgelerinde sundurmalar "veranda" olarak da adlandırılmaktadır.

Kelime kökeni, Eski Fransızca "porche" ve Latince "porticus" kelimelerinden türemektedir. Yapının kökleri Yunanistan ve Roma’ya kadar uzanır. 1700'lerin başlarında ortaya çıkan sundurmalar, özellikle sıcak iklimlere uyum sağlamak amacıyla Avrupalılar tarafından inşa edilmiştir ve zamanla Türk mimarisinde de önemli bir yer edinmiştir.

Sundurma ve veranda arasındaki fark, sundurmanın genellikle evlerin giriş kısmında yer alıp yüksek yapılarla inşa edilmesidir, veranda ise zemin seviyesinde kaplamalı malzemelerle yapılan yapılar olarak tanımlanabilir.

Sundurma korkuluğunun yapımında ahşap malzemeler tercih edilmelidir. Hem dayanıklılık hem de estetik açıdan gül ağacı, kestane ağacı veya huş ağacı gibi türler, evinize şıklık katacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi