Sürekli mesleki eğitim (2)

Abone Ol

29 Mart 2023 Tarihli 32147 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliğine geçen yazımda değinmiştim.
Yazımın sonunda da “Bu eğitimler haricinde sürekli eğitim kapsamında değerlendirilecek diğer faaliyetler de vardır. Bunlarla ilgili de daha sonraki yazılarımda açıklama yapacağım.” diyerek bitirmiştim.

İlgili yönetmeliğin 13. maddesi sürekli mesleki geliştirme eğitimi kapsamında değerlendirilecek diğer faaliyetler başlığını taşımaktadır. Başlığından da anlaşılacağı üzere son yazımda ifade ettiğim hususlar bu maddede açıklanıyor.

(1) Eğitim yükümlülüğünde doğrulanabilir eğitim kredileri dışında kalan üç yıllık periyotta en çok 60 kredilik kısım, aşağıda belirtilen diğer faaliyetler ile ikmal edilir:
a) 12’inci madde kapsamında kazanılan fazla kredilerin kazanıldıkları yıl ve izleyen iki yıllık dönemde diğer faaliyetler kapsamında değerlendirilmesi mümkündür.
b) 8’inci maddede belirtilen programlar çerçevesinde birlik veya odalar tarafından gerçekleştirilecek kurs, konferans, seminer, sempozyum, araştırma çalışmaları ve benzeri etkinliklere katılım 3 kredi; bunlara konuşmacı olarak katılma ya da bildiri sunma ile toplantı moderatörlüğü 5 kredi olarak değerlendirilir.
c) SÜRGEM’e akredite olmuş kurum ya da kuruluşlar tarafından 8’inci maddede belirtilen programlar çerçevesinde gerçekleştirilecek kurs, konferans, seminer, sempozyum, araştırma çalışmaları ve benzeri etkinliklere katılım 2 kredi; bunlara konuşmacı olarak katılma ya da bildiri sunma ile toplantı moderatörlüğü 3 kredi olarak değerlendirilir.
ç) SÜRGEM’e akredite olmuş meslek ile ilgili teknik komitelere ve komisyonlara katılım ve bunlarda görev alma 3 kredi olarak değerlendirilir.
d) Stajyer mentorluğu yapanlar mentorluk yaptıkları her ay için 1 kredi kazanırlar. Bu şekilde elde edilen krediler her yıl için 7 krediyi geçemez.
e) Yeminli mali müşavirlik sınavlarında, 16/1/2005 tarihli ve 25702 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesinde belirtilen konularda başarılı olunan her sınav için bir kereye mahsus olmak üzere 10 kredi elde edilir.
f) İşbaşı eğitimleri kapsamında meslek mensupları, bir yıl süre ile hizmet verdikleri her bir müşteri için yıllık 1 kredi elde ederler. Bu şekilde elde edilen kredi üç yıllık dönemde 30 krediyi geçemez.
g) Eğitim konuları ile ilgili olmak kaydıyla bir mesleğin veya faaliyetin icra edilmesi için ilgili mevzuatta lisans, sertifika, yetki belgesi gibi belge alma zorunluluğu bulunan ve bir eğitim ve/veya sınav sonucunda verilen her bir belge için 5 kredi elde edilir.
ğ) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan zorunlu eğitim kapsamında destekleyici konulardan kazanıldığı kabul edilen eğitim kredileri aynı sayıda diğer faaliyetler kapsamında kazanılmış eğitim kredisi olarak kabul edilir.
(2) Eğitim faaliyetlerinden bir takvim yılı içerisinde elde edilen krediler o takvim yılının kredi hesabında dikkate alınır.
(3) Diğer eğitim faaliyetleri kapsamında elde edilen kredilerin SÜRGEM tarafından oluşturulacak elektronik sistem üzerinden beyan edilmesi yeterlidir. Ancak, SÜRGEM tarafından talep edilmesi halinde tevsik edici bilgi ve belgelerin sunulması gerekir.
Madde genel olarak açık açık durumları belirtmiştir. Bu konu ile ilgili soru gelirse tekrardan açıklamalarda bulunurum.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }