Bugünkü yazımda, Suriye savaşı ile ilgili bazı varsayımları yazmak istiyorum. Evet, dünya tarihinde görülmemiş bir durumla Suriye’nin başkenti Şam, Suriyeli muhalifler tarafından en kısa bir şekilde ele geçirildi.
Sizlere sözünü edeceğim varsayımlar şunlar: Geçtiğimiz Cuma günü (6 Aralık) Rus ordusu Tartus Limanı’nın bulunduğu bölgeden Özgür Suriye Ordusuna karşı savaşmak için roket ve füzeler ile konvoy halindeki askeri birlikler Suriye’nin kuzeyine hareket ettiler! Buraya kadar her şey normaldi.
Ancak, 7 Aralık Cumartesi günü her şey birden değişti, Rus ordusu Tartus şehrine geri dönmeye başladı. Gelelim varsayımlara, Rusya yetkilileri Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı arayarak “Başının çaresine bak” dediler. Burada Suriye Devlet Başkanı’nın yapacak tek şeyi vardı; İran Yönetimi’nden yardım istemek.
Esad’ın ülkesini kurtarması için bu son kozu idi ve uçağa atladığı gibi Tahran’a gitti!
Beşşar Esad buradan istediği desteği alamadı ve üzgün olarak ailesini aradı “Suriye’yi terk edin” dedi. Ve, TS ile 18.00 civarı Esad ailesi ülkeyi terk etti. Bu arada Esad ordunun başında olduğunu açıklamak için televizyonlardan açıklama yapacağını duyurmuştu ama bunlar olmadı. Beşşar Esad da Tahran’dan Moskova’ya ailesinin yanına uçtu.
Buraya kadar her şey normal, burada bu savaşı sonlandıran bir tek kişi var, o da Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni lideri Trump. Bu gelişmeler Trump’ın Paris’te olduğu döneme rastlıyor. (Notre Dame Kilisesi’nin açılısı için dünya liderleri, kral ve kraliçeleri o gün Paris’teydi)
Şimdi asıl soru. Rusya Lideri Putin Esad’ı niye gözden çıkardı ve ordusunu savaşa sokmadı! Tabii ki bu sorunun cevaplarını önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Rusya’ya gelecek olursak, basında Suriye savaşı ile ilgili çok önemli bilgiler var. Muhalif basında da Putin’in Suriye’de savaş kaybettiği görüşü hakim.
Amerika Birleşik Devletleri’nde görevi devralmadan dünyaya hükmeden bir lider haline gelen Trump’ın Suriye savaşında Putin’e ne vaad ettiği bilinmiyor, bunu da önümüzdeki günlerde ayrıca göreceğiz!
Rus haber ajansının bildirdiğine göre, 8 Aralık gecesi Beşşar Esad rejimi düştü. Muhalefet zaferi kutlarken Esad ve ailesi Rusya’ya sığınma hakkı aldı. Avrasya Araştırmaları Merkezi’nin kıdemli araştırmacılarından Alexander Brunov, Putin’in Ukrayna’ya nasıl bu kadar odaklandığını, Esad’ı desteksiz bıraktığını açıklıyor.
Alexander Brunov “Esad rejiminin devrilmesi Arap Baharı’nı, başlatıldıktan 10 yıldan fazla bir süre sonra sona erdirdi. Eğer Esad, Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ile birlikte kaybetmiş olsaydı bu kendi rejiminin zayıflığı olurdu. Ancak Esad, Batılı hükümetlerin isteklerine karşı İran’la birlikte Rusya’nın, iktidarda kalmasına yardım etmemesi üzerine düştü. Bu kadar gecikmeli bir düşüş Rusya ve İran’ın zayıflığı olarak algılanmamalı” dedi.
Bazılarına göre Rusya, son yılların en büyük askeri-politik başarısızlığını yaşadı. Rusya yabancı ülkelere zorla giriş konusunda tek başarı öyküsünü de kaybetti. Rusya, kendi bölgesinde dünya yollarından uzakta eski sınırları içinde var gücüyle mücadele eden bir ülke haline geldi görüşü hakim.
Bunlar bazı basın organlarında ileri sürülen görüşler.
Putin’in akıl hocası olarak bilinen Aleksandr Dugin’in kendi twitterından yazdığı iddia edilen bazı ilginç kelimeler akıllara geliyor. Dugin’in konu ile ilgili kullandığı bazı kelimelerin Kremlin’i rahatsız ettiği ve Kremlin’in baskısıyla bunları daha sonra silmek zorunda kaldığı iddia ediliyor.
Sonuçta, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırında bulunan Rus birliklerinin tahliyesine Türk Hükümeti yardım etti ve Rus birlikleri ülkelerine döndüler.
Evet, Suriye’de kim kazandı kim kaybetti? Beşşar Esad’ın ani devrilmesi Arap sosyalistleri ve Arap Birliği’nin destekçileri olan Baas Partisi’nin Suriye’de 60 yıldan fazla süren yönetimine son verildi. İŞİD’den ayrılan İslamcılar Şam’da iktidara geldiler, bu kişiler Kürtlere sert davranma ve Alevilerle hesaplaşma havasında değiller. Kaybedenlerle de hesaplaşmak istemiyorlar, evet bunlar gerçekleşirse Suriye’de federasyonu içeren şekilde bölgeler kurulabilir. Bu arada şunu da unutmamamız lazım, dış faktörler bu bölgede hakimiyeti ele almak isteyeceklerdir.
Batı’da hakim olan hava ise İran ve Rusya’nın bu savaşı kaybettiğine dair zafer seslerinin yükseldiği şeklinde. Ama asıl gerçek bu değil bence, bu zaferin tek galibi var, o da Trump. Her şey onunla başladı ve bitti. Zafer Trump’ın.
İktidarı devralmadan Trump, Biden’i yerinden kaldırdı.