Tahir Elçi, 2012 yılında Diyarbakır Barosu Başkanı seçildikten sonra, hukukun üstünlüğü ve insan hakları savunuculuğu konusunda dikkat çekici bir kariyer inşa etti. Peki, Tahir Elçi kimdir? Tahir Elçi neden öldü? İşte detaylar...

Tahir Elçi kimdir?

Tahir Elçi, 1966 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Kürt bir ailede dünyaya geldi. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Cizre’de tamamladıktan sonra, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Elçi, 1992 yılından itibaren Diyarbakır’da serbest avukatlık yapmaya başladı. 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosu yönetiminde görev aldı ve bu süreçte Almanya'daki Avrupa Hukuku Akademisi'nde uluslararası ceza hukuku üzerine eğitim gördü. Ayrıca pek çok ulusal ve uluslararası konferansta konuşmacı olarak yer aldı ve 1998 yılından itibaren ceza ve insan hakları hukuku alanında stajyer avukatlar ve meslektaşlarına eğitimler verdi.

Kasım 2012'de Diyarbakır Barosu Başkanı seçilen Tahir Elçi, 2014 yılında yapılan genel kurulda bir kez daha bu göreve seçildi. Aynı zamanda İnsan Hakları Derneği'nin bir üyesi ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi’nin Bilim Danışma Kurulu ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) Kurucular Kurulu üyeliğini de üstlendi.

Elçi, 14 Ekim 2015’te CNN Türk kanalında Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programında yaptığı açıklamada, "PKK, terör örgütü değildir, silahlı bir siyasal harekettir" demişti. Bu açıklama sonrası, 20 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'da gözaltına alındı ve İstanbul’a götürüldü. Savcılığın tutuklanma talebine rağmen, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla bir iddianame hazırlanmış ve yurtdışına çıkış yasağı konmuştu.

Evli ve iki çocuk babası olan Elçi, eski Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi'nin de akrabasıydı. Tahir Elçi, Türkan Elçi ile evliydi ve çiftin Nazenin ve Arin adında iki çocuğu vardı.

Ölümü

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, hendek operasyonları sırasında zarar gören Dört Ayaklı Minare’nin önünde bir basın açıklaması yaparken, açıklama sırasında çatışmaların patlak vermesi üzerine başına isabet eden bir kurşunla yaşamını yitirdi. Elçi'nin ölümüne yol açan kurşunun kaynağının, çatışmalar sırasında görevdeki bir polisin silahından çıktığı İngiltere merkezli Forensic Architecture tarafından yapılan bir araştırmayla belirlendi. Elçi'nin ölümüne dair ulusal ve uluslararası birçok haber ajansı geniş yer ayırdı. Ölümünün ardından Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde protesto gösterileri düzenlendi, bazı gösterilerde polisle çatışmalar yaşandı. Tahir Elçi, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'na defnedildi.

Ödülleri

Tahir Elçi’nin yaşamı ve mücadelesi, pek çok ödülle onurlandırıldı. Bunlar arasında:

  • Sosyal Demokrasi Vakfı İnsan Hakları Demokrasi Barış ve Dayanışma Ödülü (2015)
  • Hrant Dink Vakfı Uluslararası Hrant Dink Ödülü (2016)
  • Diyarbakır Tabip Odası Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü (2016)
  • Avrupa Barolar Konseyi (CCBE) İnsan Hakları Ödülü (2016)
  • İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödülü (2016)

Kaynak: Haber Merkezi