Güncel

Taksi ve Toplu Taşıma Araçlarına Kamera ve Takip Sistemi Şartı

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle, ticari yolcu taşımacılığında kullanılan araçlara yönelik önemli güvenlik adımları atıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle, taksi ve toplu taşıma araçlarına kamera sistemi, görüntü kaydedici ve acil durum butonu gibi güvenlik ekipmanlarının bulundurulması zorunlu hale getirildi. Yeni kurallar, genel trafik güvenliğini ve kamu düzenini sağlama hedefiyle hayata geçiriliyor

Abone Ol

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan önemli değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme, ticari yolcu taşımacılığında kullanılan taşıtlar için yeni kuralları beraberinde getiriyor.

Kamera ve Kayıt Sistemi Zorunlu Hale Getirildi

Değişiklik kapsamında, ticari yolcu taşımacılığında kullanılan M2 ve M3 sınıfı taşıtlar, belediyelere ait veya belediyeler tarafından yetkilendirilen toplu taşıma araçları ile taksilerde ve taksi dolmuşlarda kamera sistemi ve görüntü kayıt cihazı bulundurulması zorunlu hale getirildi.

Yeni düzenlemeye göre sistemler:

  • Sürücü koltuğu dahil olmak üzere aracın içini ve gidiş istikametindeki yolu kaydedecek.
  • Araç faaliyetteyken ve en az bir ay süreyle kayıt yapacak.

Yapılan kayıtların ne kadarının ve hangi şartlarda bir IP adresine otomatik olarak kopyalanacağı, ulaşım koordinasyon merkezleri veya il trafik komisyonlarınca belirlenecek.

Bu kayıtlar, genel güvenlik ve trafik güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla İçişleri Bakanlığı'nın (Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı) erişimine hazır bulundurulacak.

Taksi ve Taksi Dolmuşlarda Ek Güvenlik Önlemleri

Taksi ve taksi dolmuşlara yönelik:

  • Araç takip sistemi
  • Acil durum butonu
    bulundurma zorunluluğu getirildi.

Yetkililer, bu sistemlerin ihtiyaç duyulması halinde diğer ticari taşıtlar için de zorunlu hale getirilebileceğini belirtti. Büyükşehir Belediye Kanunu ve Belediye Kanunu kapsamında faaliyet gösteren taşıtlarda bu zorunluluk, ulaşım koordinasyon merkezleri veya il trafik komisyonlarının kararına bağlı olacak. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, bu düzenlemeyi ülke genelinde uygulamak üzere karar alabilecek.

Sistemlerin Montajı ve Belgelendirme

Söz konusu sistemlerin montajı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yetkilendirilen kurum veya kuruluşlar tarafından yapılacak. Montaj işlemi sonrası düzenlenecek belge:

  • Araç tescil kayıtlarına işlenecek.
  • Denetim sırasında ibraz edilmek üzere araçta muhafaza edilecek.

Uygulama 2025’te Başlayacak

Yetkililer, bu sistemlerin belirli periyotlarla çalışırlığının kontrol edileceğini ve uygunluk denetimlerinin ilgili kurumlarca yapılacağını ifade etti. Öte yandan, bu düzenlemeye uyum sağlanması için verilen süre de dikkat çekti:
1 Mart 2025 tarihinden sonraki ilk araç muayenesine kadar teçhizatların bulundurulması şartı aranmayacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle trafik ve güvenlik önlemlerinin artırılması, yolcu taşımacılığında daha güvenli bir altyapının sağlanması hedefleniyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }