İzmir

Tarihi Elektrik Fabrikası’nın yüksek yapılaşmaya açılmasına tepki

Tarihi Elektrik Fabrikası’nın yüksek yapılaşmaya açılmasına karşı düzenlenen basın açıklamasında, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve TMMOB temsilcileri ortak mücadele çağrısı yaptı. Başkan Mutlu, fabrikanın kamusal kullanıma açılmasının önemine dikkat çekerken, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Gülhan Gürler, bu mirasın ticarethaneye dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Abone Ol

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Tarihi Elektrik Fabrikası’nın yüksek yapılaşmaya açılmasına yönelik imar planlarına karşı düzenlenen basın açıklamasında, bu önemli endüstri mirasının restore edilerek kamusal kullanıma açılması gerektiğini vurguladı. Başkan Mutlu, tüm İzmir halkını dayanışmaya davet etti. Tarihi Elektrik Fabrikası’nın Özelleştirme İdaresi’nce ticari yapılaşmaya açılmak istenmesine karşı TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen basın açıklamasına katılan Başkan Mutlu, fabrikanın kentin hafızası ve belleği olarak restore edilip kamuya kazandırılmasının önemine değindi. Bu sürecin bir rant projesine dönüşmesine izin verilmemesi gerektiğini belirten Mutlu, “Elektrik Fabrikası’nın kamusal kullanıma açılması için kentteki tüm dinamikleri dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

“Elektrik Fabrikası bir kent hafızasıdır”

Konak Belediye Başkanı, Elektrik Fabrikası’nın Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından tescillenmiş bir endüstri mirası olduğuna dikkat çekerek, dünyada benzer yapıların farklı işlevlerle kamuya kazandırıldığını belirtti. Elektrik Fabrikası’nın da İzmir Büyükşehir Belediyesi eliyle kültür ve sanat mekanına dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Mutlu, bu alanda turizm ve ticaret maksatlı yapılaşmanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Aykut Akdemir, Başkan Mutlu’nun bu mücadelede yer almasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, TMMOB’un ranta açılan alanlara karşı her zaman mücadele verdiğini hatırlattı. Akdemir, Elektrik Fabrikası gibi endüstriyel mirasların korunmasının kentin hafızasını yaşatmak açısından hayati önem taşıdığını vurguladı. Basın açıklamasını okuyan Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gülhan Gürler ise fabrikanın ticari meta haline getirilmesine karşı olduklarını belirtti. Gürler, Elektrik Fabrikası’nın Alsancak Garı, TEKEL, Sümerbank ve Havagazı Fabrikası gibi endüstriyel miraslarla birlikte gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini ifade etti. Ticaret ve turizm amaçlı inşa edilecek 30 katlı binanın, kentin tarihi dokusuna zarar vereceğini belirten Gürler, fabrikanın tapusunun yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerektiğini söyledi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }