İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, kentin simgesi haline gelen Körfez’in su kalitesini artırmak ve doğal sirkülasyonu yeniden sağlamak amacıyla başlattığı dip tarama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Aralık ayında başlatılan temizlik operasyonunda bugüne kadar 200 bin ton çamur deniz tabanından çıkarıldı.

İZSU, 2 tarama ve 4 taşıma gemisiyle yürüttüğü bu dev operasyonu, Haziran ayına kadar 1 milyon ton çamura ulaşmayı hedefleyerek sürdürüyor. Çalışmaların maliyeti 440 milyon lira olarak belirlendi.

Suyun Kalitesi Yükseliyor, Körfez Yeniden Nefes Alıyor

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Çiğli bölgesinde yürütülen çalışmalarda doğal akıntı kanalının derinliğini 4 metreye kadar çıkardıklarını belirtti. Erdoğan, bu sayede akıntı hızının arttığını ve göle dönüşen bazı körfez noktalarında yeniden sirkülasyon sağlandığını ifade etti. Bu müdahale ile hem çamur tabakası temizleniyor hem de oksijen seviyesi artan suyla körfezin canlılığı yeniden kazanılıyor.

4 Milyon Ton Çamur Temizlenecek

Erdoğan, sadece bu ilk etapta 1 milyon ton çamur çıkarmayı planladıklarını, ikinci etapta ise 3 milyon ton daha çamurun temizleneceğini belirtti. Tarama çalışmaları Körfez’in sığ alanlarında, 3,5 kilometre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde bir hatta devam edecek. Haziran ayıyla birlikte, İzmirliler Körfez’in farklı noktalarında çalışan tarama gemilerine sıkça tanıklık edecek.

Körfez Temizliği Çok Yönlü Yürütülüyor

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, bu çalışmanın yalnızca Körfez taramasıyla sınırlı olmadığını, dere temizlikleri, atık su ve yağmur suyu ayrıştırma projeleri ve Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazının tamamlanması gibi birçok alanda yatırımın eş zamanlı sürdürüldüğünü vurguladı.

Körfez’in su kalitesinin artırılmasında diğer kamu kurumlarının da sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirten Erdoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Körfez temizliği tamamlanana dek çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Kirlilik Azalacak, Akıntı Güçlenecek

Gerçekleştirilen dip tarama işlemleriyle 20 santimetre derinliğe kadar inen ve karasallaşma riski taşıyan bölgeler yeniden canlandırılacak. Su akışkanlığının artması, körfezdeki kirliliğin azalmasına ve doğal dengenin yeniden kurulmasına katkı sağlayacak. İzmir Körfezi, tarihi bir temizlik operasyonuyla geleceğe daha temiz ve sağlıklı taşınacak.

Muhabir: İpek Kırca