Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni ticaret tarifeleriyle ilgili açıklamaları ve küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla birlikte, Asya pazarında sert bir şekilde düşüş gösterdi. Bu durum, petrol talebindeki zayıflama korkularını artırdı.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin, Trump’ın tarifelerine karşılık olarak karşı tarifeler getirdi. Avrupa Birliği gibi diğer büyük ekonomiler de benzer misilleme adımları atacağını duyurdu. Bu gelişmeler, küresel ticaret savaşlarının derinleşebileceği endişelerini beraberinde getirdi.
Tüccarlar, ekonomik büyümenin zayıflaması ve bunun petrol talebini olumsuz etkileyebileceği düşüncesiyle geçen hafta boyunca fiyatlar üzerinde baskı kurdu. Bu süreçte Brent petrolünün vadeli işlemleri %2,5 oranında bir düşüşle 63,93 dolara gerilerken, West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü ise %2,4 oranında azalarak 60,16 dolara indi.
Tarifeler Konusundaki Kararlılığını Sürdürüyor
Trump, Pazar günü yaptığı açıklamada, piyasaların tarifeleri bir "ilaç" olarak görmesi gerektiğini belirtti ve ticaret açığını düzeltmek amacıyla tarifelerden geri adım atmayı düşünmediğini vurguladı. Başkan, tarifelerin 9 Nisan’dan itibaren uygulanmaya başlanacağını ve dünya çapında ekonomik büyümeyi zayıflatacağına dair endişelere rağmen, bunların devam edeceğini söyledi.
Çin, ABD’nin yeni tarifelerine %34 oranında karşılık vererek, özellikle petrol sektöründe önemli bir etki yaratabileceğini belirtti.
Petrol Fiyatları İçin Tahminlerini Aşağı Çekti
Goldman Sachs, ticaret savaşlarının yaratabileceği olumsuz etkiler nedeniyle 2025 yılı Brent petrol fiyat tahminlerini %5,5 oranında indirerek varil başına 69 dolara düşürdü. Aynı zamanda WTI fiyatları için de 66 dolar seviyesinin tahmin edildiğini açıkladı.
Yatırım bankası, küresel ticaret savaşlarının bir resesyona yol açabileceği ve bunun da petrol talebini olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti. Goldman Sachs, OPEC+ ülkelerinin üretimi artırma yönündeki kararlarının da fiyatlar üzerinde baskı yaratabileceği uyarısını yaptı.
OPEC+ üyesi bazı ülkeler, Mayıs ayında üretimi artırmayı planladıklarını açıkladı, bu da arz artışı beklentilerini güçlendirerek piyasalarda belirsizliği artırdı.
Petrol fiyatları ayrıca, ABD’deki stokların beklenenden fazla artması sonucu bir başka olumsuz etkiyle karşı karşıya kaldı.