Güncel

Türkçe Öğrenenlerin Sayısı Artıyor!

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türk dilini ve kültürünü dünyaya tanıtma misyonu çerçevesinde 2024 yılında 68 ülkede 92 kültür merkeziyle faaliyetlerini sürdürdü. Enstitü, yıl boyunca düzenlediği kurslarla 91 bin kişiye Türkçe öğretirken, 1000’in üzerinde kültürel etkinlikle de Türkiye’nin zengin mirasını uluslararası arenada tanıttı

Abone Ol

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türk dilini ve kültürünü dünya genelinde tanıtma misyonu çerçevesinde 2024 yılında da faaliyetlerini genişletti. 68 ülkede 92 ofisiyle faaliyet gösteren YEE, yaklaşık 91 bin kişiye Türkçe öğretirken 1000’in üzerinde kültürel etkinlik düzenleyerek Türk kültürünü uluslararası arenada tanıttı.

Yeni Kültür Merkezleriyle Küresel Etki

2024 yılı içerisinde YEE, 4 yeni ülkede açtığı kültür merkezleriyle faaliyet alanını genişletti. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ilk, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da ise ikinci kültür merkezi açılarak toplamda 92 merkeze ulaşıldı. Bu merkezlerde düzenlenen kurslarla yaklaşık 40 bin kursiyer yüz yüze veya çevrim içi eğitim alarak Türkçe öğrenme fırsatına sahip oldu.

"Tercihim Türkçe" ve "Türkoloji" Projeleri ile Dil ve Kültür Yayılımı

Enstitü, çocuklar için de Türkçe öğretimine önem vererek, "Tercihim Türkçe Projesi" kapsamında farklı ülkelerdeki okullarda Türkçenin seçmeli veya zorunlu yabancı dil olarak okutulmasını sağladı. 2024’te bu proje ile yaklaşık 41 bin öğrenciye Türkçe öğretildi. Ayrıca, yurt dışında Türkolog yetiştiren Türkoloji bölümlerine yönelik desteklerle 10 bin öğrenci Türkçe eğitim aldı.

Kültürel Etkinlikler ve Sanatsal İşbirlikleri

2024 boyunca YEE, paneller, sergiler, tiyatro gösterileri, konserler ve diğer kültürel faaliyetler ile Türk kültürünü tanıttı. Enstitü, Anadolu'nun ezgilerini caz müziği ile buluşturan "Anadolu'dan Esintiler Türk Caz Musikisi Turnesi" kapsamında Balkanlar’da 6 ülke ve 11 şehirde sanatseverlerle buluştu. Etkinlikler, Türk kültürünün evrensel bir değer olarak kabul edilmesine katkı sağladı.

Başkan Abdurrahman Aliy’den Değerlendirme

YEE Başkanı Abdurrahman Aliy, Enstitünün faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, Türk dilini yaygınlaştırma ve Türk kültürünü tanıtma misyonunu büyük bir kararlılıkla sürdürdüklerini vurguladı. 2009’da Saraybosna’da açılan ilk kültür merkezinden bu yana YEE’nin 15 yıldır Türkiye’nin kültürel mirasını geniş bir coğrafyada paylaştığını belirten Aliy, "Bu mirasın paylaşılması sayesinde dünya genelinde Türkiye dostu insan sayısı artmaktadır," dedi.

Uluslararası Etkinliklerde Türk Misafirperverliği Vurgusu

2024 yılında Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yılı ve Türk-Macar Kültür Yılı etkinliklerinin halktan yoğun ilgi gördüğüne dikkat çeken Aliy, İstanbul’da düzenlenen Avrupa Dil Sınavı Geliştiricileri Birliği organizasyonunda da Türk misafirperverliğinin ön plana çıktığını ifade etti.

2025 Hedefleri: Daha Çok Kalbe Dokunmak

YEE’nin 2025 hedeflerini de paylaşan Aliy, Yunus Emre’nin "tüm insanlığı kucaklayan" perspektifiyle daha fazla kişiye ulaşmayı amaçladıklarını belirtti. "Türk dili ve kültürü ile Türkiye dostu bireylerin sayısını artırmak için çalışmalarımız devam edecek," ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü, 2024 yılında dil ve kültür odaklı çalışmalarıyla uluslararası alanda Türkiye’nin kültürel diplomasi faaliyetlerine önemli katkılar sağladı. Genişleyen ofis ağı, yenilikçi projeleri ve düzenlediği etkinliklerle, Türkçeyi ve kültürel değerleri dünya sahnesine taşıyarak Türkiye'nin tanıtımında önemli bir köprü görevi gördü. 2025 yılı hedefleriyle Enstitü, bu başarısını daha ileriye taşımayı planlıyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }