Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi olan ünlü hattat Etem Çalışkan, ailesi ve yakın çevresi tarafından derin bir üzüntüyle anılıyor. Peki, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi Etem Çalışkan neden öldü?
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 449 numaralı üyesi, 2005 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi, Basın Şeref Kartı taşıyıcısı ve hattat Etem Çalışkan, 1 Şubat 2025 Cumartesi günü vefat etti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Çalışkan’ın ölümünün ardından başsağlığı mesajı yayımlayarak, onun Türk basını ve kültürüne yaptığı katkılara değindi. Mesajda şu ifadeler yer aldı: “Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet eden Türkiye’nin en önemli kaligrafi sanatkârlarından, Atatürk’ün imzasını stilize eden, Anıtkabir kitabelerini yazan ekipte yer alan hattat Etem Çalışkan’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz.”
Etem Çalışkan’ın cenazesi, 2 Şubat 2025 Pazar günü öğle namazının ardından Levent Afet Yolal Camisi’nden alınarak, Mersin’in Tarsus ilçesinde toprağa verilecek.
Etem Çalışkan kimdir?
1928 yılında Mersin’de dünyaya gelen Etem Çalışkan, Mersin Lisesi’ni bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam etti. Hattat Emin Barın ve ressam Sabri Berker'in öğrencisi olan Çalışkan, 1953 yılında Anıtkabir kitabelerinin yazımında Emin Barın’ın asistanlığını üstlendi.
Mesleki kariyerine Yeni Sabah Gazetesi'nde ressam ve kaligraf olarak başladı ve bu gazetede yayımlanan Jane Eyre filminin fotoromanında yazı yazdı. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman olarak kayda geçti. Ardından, Ankara'da Zafer ve Öncü gazeteleri ile İstanbul'da Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde görev yaptı. 1982 yılında Hürriyet Gazetesi’nden emekli olan Çalışkan, emekliliğinin ardından Milliyet Gazetesi’ne Türk Büyükleri’ni, Sabah Gazetesi’ne ise Yunus Emre Divanı’nı hazırlayarak katkı sağladı.
1980'lerde, Atatürk’ün doğumunun 100. yılı anısına basılan gümüş ve altın hatıra paralarını tasarlayan Çalışkan, 1984’te PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisi hazırladı. Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine, üç yıllık bir çalışmayla Atatürk’ün Nutuk adlı eserini el yazısıyla yazdı. Bu eserin iki ciltlik hali, 2002 yılında yayımlandı.
Çalışkan, 2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. Kaligrafi alanındaki ustalığı, 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile taçlandırıldı.