Bilim ve Teknoloji

Türkiye Uzay Ajansı'na Küresel Hamle: Şirketleşme Yetkisi Verildi

Türkiye'nin uzay ve havacılık hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım atıldı. Türkiye Uzay Ajansı'na (TUA), ulusal ve uluslararası projelerde daha etkin bir rol üstlenmesi için şirketleşme yetkisi tanındı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, TUA'nın hem yurtiçinde hem yurtdışında tesis kurmasına ve özel hukuk hükümlerine tabi şirketler kurarak işbirliklerini genişletmesine imkan sağlıyor

Abone Ol

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), uzay ve havacılık alanındaki uluslararası projelerde daha etkin bir rol üstlenebilmek için şirketleşme yetkisi kazandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile alınan bu karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre, TUA, uydu, fırlatma araçları, hava araçları, simülatörler, uzay platformları gibi uzay ve havacılıkla ilgili ürün ve teknolojilerin tasarımı, üretimi, entegrasyonu ve testlerini gerçekleştirebilmek için yurt içi ve dışında tesis, AR-GE veya test merkezi kurabilecek. Bunun yanı sıra, ulusal ve uluslararası iş birliği projelerinde yer almak amacıyla çalışmalar yürütebilecek veya bu çalışmaları organize edebilecek.

Uzay ve Havacılıkta Yeni Dönem

Kararname ile TUA'ya, faaliyet alanı kapsamında özel hukuk hükümlerine tabi şirketler kurma, bu şirketlere ortak olma, imtiyazlı pay sahibi olma, şirket satın alma ve sahip olduğu şirketleri veya hisselerini devretme yetkisi de tanındı. Böylece TUA, uzay ve havacılık teknolojileri alanında küresel ölçekte daha güçlü bir aktör olma yolunda önemli bir adım attı.

Bu düzenleme, Türkiye'nin uzay alanındaki hedeflerine ulaşmasında önemli bir katkı sunmayı amaçlıyor. TUA'nın şirketleşmesiyle, özellikle uluslararası projelerde daha esnek ve hızlı hareket edebilme kapasitesine sahip olacağı değerlendiriliyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }