İşe alım görevlilerini etkilemek amacıyla hazırlanan profesyonel CV’ler, aday niteliklerini ön plana çıkararak diğer adaylara karşı rekabet avantajı kazanılmasını amaçlar. Profesyonel olarak nitelendirilen CV’ler hazırlanırken, çeşitli kurallar ve püf noktalar göz önünde bulundurulur. Nitekim iş başvuruları yapma konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan adaylar, bu kuralları dikkate almadıkları için yarış içerisinde geride kalır.

Profesyonel Bir CV Hazırlamanın 10 Altın Kuralı

26 dilde ve 195’den fazla ülkede iş arayan adaylara rehberlik sunan Jobseeker platformunun kariyer uzmanları, Türkiye iş piyasaları için başarılı ve profesyonel bir CV hazırlamanın altın kurallarını 10 maddede ifade etmektedir. Türkiye iş piyasalarındaki sert rekabet ortamından sıyrılmak isteyen adaylar için bu kuralları farklı başlıklar altında inceleyelim.

İş başvurusuna özel olarak CV’nizi yapılandırın

Profesyonel CV’ler iş başvurusuna özel olarak yapılandırılan dokümanlardır. Hazırlanan bir CV’yi birkaç farklı iş başvurusuna herhangi bir düzenleme yapmadan göndermek, genellikle tecrübesiz adaylar tarafından yapılan yaygın bir hatadır. Bu kapsamda öncelikle iş ilanının dikkatli bir şekilde incelenmesi ve ilgili pozisyonda aranan tüm nitelikleri tamamen içerisinde bulunduran bir CV’nin hazırlanması gerekir.

Dikkat çekici bir CV hedefi bölümü oluşturun

CV hedefi olarak adlandırılan bölüm, adayların ilgili iş pozisyonu doğrultusunda ön plana çıkan niteliklerini vurgulayan metindir. Bu metin CV’nin üst kısmına konumlandırılır ve en fazla iki paragraftan oluşur. İşe alım görevlilerinin dikkatini çeken bir CV hedefi bölümü oluşturmak, adayın daha dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini sağlar. Bununla birlikte yüzlerce adayın iş başvurularını değerlendiren işe alım görevlilerinin aklında kalınmasını kolaylaştırır.

CV formatına özen gösterin

Tek sayfa üzerinde yapılandırılan profesyonel CV’ler zengin bir içeriğe sahiptir ve estetik görünümleriyle ön plana çıkar. Bu kapsamda CV içerisine eklenen her bölümün hizalı olması, başlıklar kullanılarak ayrılması ve okuma konforu göz önünde bulundurularak yazı karakter boyutunun belirlenmesi gerekir. Ayrıca sayfa kenar boşluklarının orantılı olarak yapılandırılması ve satır aralıklarının gerektiği kadar boşluk bırakılarak seçilmesi önerilir. Eğer iş ilanında ekstra bir bilgi bulunmuyorsa, CV’nin işe alım görevlilerine PDF formatında gönderilmesi tavsiye edilir.

ATS uyumluluğuna dikkat edin

Günümüzde işe alım uzmanları yaygın olarak ATS (Aday Takip Sistemi) ismi verilen yazılımları kullanarak işe alım süreçlerini tamamlar. Önceden belirlenen anahtar kelimeleri tespit etmek amacıyla çalışan bu yazılımlar, adaylar tarafından gönderilen CV’ler üzerinde tarama gerçekleştirir. Tarama sonucunda anahtar kelimelerle eşleşmeyen CV’ler elenir. Bu sebeple adayların iş pozisyonlarına ve bulundukları sektöre özgü olan anahtar kelimeleri belirlemeleri ve ilgili kelimeleri CV’leri içerisine eklemeleri gerekir.

Hitap dilinizi belirleyin

Bilindiği üzere Türkiye iş piyasaları resmi ve ciddi bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla CV gibi iş başvurusu dokümanlarının bu ciddiyeti tamamen yansıtacak olan bir hitap dili ile hazırlanması gerekir. Resmiyet çerçevesini aşmadan gerektiği kadar samimi bir hitap dilinin kullanılması, tavsiye edilen yaklaşım şeklidir. Aşırı samimi, abartılı veya ciddiyete uymayan bir tonlamanın kullanılması, işe alım görevlileri üzerinde genellikle olumsuz ve ciddiyetsiz bir aday ilk izlenimi oluşturması sebebiyle önerilmez.

Niteliklerinizi örneklerle açıklayın

Türkiye iş piyasalarında hizmet veren işe alım görevlileri aday niteliklerini somut bir şekilde değerlendirmeyi arzular. Genel ifadelerin yoruma açık olması sebebiyle “İyi seviyede İngilizce konuşuyorum.” ve “Stres altında çalışabilirim.” gibi cümlelerin, CV içerisinde bulunması uygun değildir. Çünkü bu tarz ifadeler aday hakkında ölçülebilir bilgiler sunmamaktadır. Sahip olunan nitelikler örnekler verilerek açıklanmalı ve eğer mümkünse sertifika gibi kanıtlanabilir belgelerle desteklenmelidir.

Ters kronolojik sıralama kullanın

CV içerisinde bulunan eğitim bilgileri ve iş deneyimleri gibi bölümler okuma konforunu artırmak için listelenerek ifade edilir. Liste yapılırken ters kronolojik sıralama kullanmak, işe alım görevlilerinin kapsamlı bir bakış açısı altında aday niteliklerini incelemesine yardımcı olur. Ters kronolojik sıralama formatını oluşturmak için son iş pozisyonundan veya mezun olunan son eğitim kurumundan başlayarak, geriye doğru sıralama yapılması yeterlidir.

Sosyal ve mesleki becerilerinizi ifade edin

Mesleki beceriler ilgili meslek dalındaki teknik ve uzmanlık gerektiren yetenekleri ifade ederken, sosyal beceriler ise bireylerin uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan yetkinlikleri kapsar. Örneğin liderlik yeteneği sosyal beceri olarak nitelendirilirken, grafik tasarımı ise mesleki beceri olarak sınıflandırılır. Bu kapsamda profesyonel CV’ler içerisinde sosyal ve mesleki becerilerin farklı başlıklar altında ifade edilmesi önerilir.

Profesyonel bir CV şablonu kullanın

İnternet platformları üzerinde adayların kolayca ulaşabileceği birçok CV şablonu bulunur. Nitekim herkes tarafından kolayca erişilebilen standart şablonlar basit ve sıradan bir CV görünümü kazandırır. Bu sebeple aday niteliklerini ön plana çıkararak vurgulayan özgün CV şablonlarının kullanılması önerilir. Ayrıca araştırmalar, iş başvurusu yapılacak sektöre göre şablon rengi seçimi yapan adayların daha başarılı sonuçlar aldığını gösterir.

Potansiyel hataları kontrol edin

CV hazırlama süreci içerisinde titiz bir yaklaşım izlenmelidir. Özellikle Türkiye iş piyasalarındaki işe alım uzmanları, CV içerisinde yapılan hatalara karşı olumsuz bir bakış açısı geliştirir. Genellikle bu kapsamda adayın dikkatsiz, özensiz ve ciddiyetsiz olduğu yorumlanır. Olası hataları tespit ederek düzeltmek için CV’lerin hazırlandıktan sonra kontrol edilmesi gerekir. Türkçe yazım kurallarına uygun bir CV oluşturulmasına özen gösterilmesi, bu konuda izlenmesi gereken öncelikli yaklaşımdır.

Sonuç

Genellikle Türkiye iş piyasalarında açılan iş ilanları sınırlı bir kontenjana sahiptir ve başvuru yapan aday sayısı oldukça fazladır. Bu noktada işe alım görevlileri, ilgili iş pozisyonuna en uygun ve en donanımlı adayları belirlemek amacıyla CV’ler üzerinde değerlendirme yapar. Diğer adayların önüne geçmek ve işe alım görevlilerini etkilemeyi başarmak için profesyonel bir CV’nin hazırlanması gerekir.

Profesyonel olarak nitelendirilen CV’leri oluşturma süreci içerisinde dikkat edilmesi gereken 10 altın kural bulunur. Bu kurallara dikkat edilmesi, yapılan iş başvurularının olumlu olarak sonuçlanmasına yardımcı olur ve aday prestijinin güçlü bir şekilde işe alım görevlilerine yansıtılmasını sağlar.

Kaynak: Bülten