Türkiye’nin dijital dönüşümünün en güçlü simgelerinden biri olan e-Devlet Kapısı, 16. yılını kutluyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan, e-Devlet Kapısı'nın başarısını ve gelecek hedeflerini değerlendirdi. Tancan, 2008’den bu yana gelişimini aralıksız sürdüren platformun, 1079 kuruma ait 8 bin 379 dijital hizmet sunduğunu belirtti. Kullanıcı sayısı ise Aralık ayının ikinci haftası itibarıyla 66 milyon 656 bin 540'a ulaştı.
"2024’te Türkiye 21 Basamak Yükselerek 27. Sıraya Yerleşti"
Tancan, e-Devlet Kapısı'nın uluslararası alandaki başarısına dikkat çekerek, Avrupa Komisyonu e-Devlet Kıyaslama Raporu’nda Türkiye’nin 37 ülke arasında 10. sırada olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler’in 2024 e-Devlet Araştırmaları sonuçlarına göre ise Türkiye, 193 ülke arasında 21 sıra birden yükselerek 27. sıraya yerleşti ve bu alanda en hızlı ilerleme kaydeden ülke oldu. Tancan, “Birleşmiş Milletler e-Devlet Araştırmaları 2024 sonuçlarına göre, 193 ülke arasında e-Devlet Gelişmişlik Endeksinde bir önceki döneme göre 21 sıra yükselerek 27'nci sıraya ulaşıldı. Böylece Türkiye, en hızlı ilerleme kaydeden ülke oldu. Her 2 endeks sonuçlarında da Türkiye, birçok Avrupa ülkesinden ileride yer aldı. Yaşamsal olaylar olarak nitelendirilen belirli kamu hizmetlerinin dijital olarak sunumunda örnek gösterilen ülkelerden biri haline gelindi.” dedi.
e-Devlet Kapısı Kullanıcı Memnuniyetiyle Zirvede
Platformun yüksek kullanıcı memnuniyeti oranını vurgulayan Tancan, son 3 yılda memnuniyet seviyesinin yüzde 95’te sabit kaldığını ifade etti. Bu başarının, vatandaşların geri bildirimleri doğrultusunda yapılan iyileştirmelerle sağlandığını belirten Tancan, "Yakalanan yüksek memnuniyet oranı, tesadüf değil. e-Devlet Kapısı üzerinde her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen çevrimiçi memnuniyet anketi ölçümlerinde son 3 yıllık süreçte kullanıcı memnuniyeti yüzde 95 seviyesini korudu." dedi.
2024'te Yeni Hizmetler Geliyor
Bu yılın başından itibaren en çok kullanılan hizmetleri sıralayan Tancan, SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi’nin 707,8 milyon kez kullanıldığını, Çalışma Hayatım Bütünleşik Hizmeti’nin 304,2 milyon kez tercih edildiğini, Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme hizmetinin ise 272,4 milyon kez kullanıldığını açıkladı. Ayrıca, mobil uygulamanın kullanım oranlarının yükseldiğini ifade eden Tancan, e-Devlet Kapısı’ndaki 5 bütünleşik hizmetin yüzde 78’inin mobil üzerinden kullanıldığını belirtti.
Tancan, gelecek yıl yeni bütünleşik hizmetleri kullanıcılarla buluşturacağız. e-Devlet denince artık sadece web platformu değil, mobil uygulamamız da akıllara geliyor, diyerek dijital dönüşümdeki kararlılığı bir kez daha gözler önüne serdi. e-Devlet Kapısı, Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğundaki başarısını sürdürüyor ve kullanıcı odaklı yenilikçi çalışmalarıyla dünya çapında örnek gösterilen bir platform olmaya devam ediyor.