Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin hızlı tren projelerinde hızla ilerlediğini belirterek, yüksek hızlı tren (YHT) hat uzunluğunun 2027 yılına kadar yüzde 83 artışla 4 bin 122 kilometreye ulaşacağını duyurdu. Bakan Uraloğlu, mevcut 2 bin 251 kilometrelik YHT hattının 2024’te 2 bin 607 kilometreye, 2026’da ise 2 bin 843 kilometreye çıkarılacağını ifade etti.
Ankara-İstanbul Arasında Süper Hızlı Tren
Türkiye'nin YHT ağına ek olarak, daha da hızlı bir ulaşım seçeneği sunacak olan Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Saatte 350 kilometre hızla yol alacak bu proje tamamlandığında, Ankara ile İstanbul arasındaki mesafe sadece 80 dakikaya inecek. Projenin 2034 yılında tamamlanması hedefleniyor” dedi.
Ankara-İzmir Arasında Seyahat Süresi 3 Saat 30 Dakikaya Düşecek
Ankara ile İzmir arasındaki hızlı tren hattı için de çalışmaların sürdüğünü belirten Uraloğlu, mevcut 14 saatlik seyahat süresinin, inşası devam eden 508 kilometrelik Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi sayesinde 3 saat 30 dakikaya düşeceğini vurguladı. Proje tamamlandığında hattın 200 kilometre hızla hizmet vereceğini söyleyen Uraloğlu, bu projede 49 tünel, 56 viyadük ve 385 alt/üst geçit inşa edileceğini ifade etti.
Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi ile Asya ve Avrupa’yı Bağlayan Köprü
Türkiye’nin stratejik konumunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin, Türkiye ile Avrupa arasındaki en önemli bağlantılardan biri olacağını ifade etti. 229 kilometrelik bu hat tamamlandığında, Halkalı ile Kapıkule arasındaki yolculuk süresi 4 saatten 1 saat 30 dakikaya düşecek. Ayrıca yük taşımacılığında ise süre 8 saat 30 dakikadan 3 saat 30 dakikaya inecek.
Mersin-Adana-Gaziantep Hattında Yolculuk Süresi 2 Saat 15 Dakika Olacak
Bakan Uraloğlu, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi’nin detaylarını paylaştı. Mevcut 361 kilometrelik demir yolu hattının hız ve kapasite açısından iyileştirilmesiyle mesafenin 295 kilometreye düşeceğini belirten Uraloğlu, seyahat süresinin ise 6 saat 23 dakikadan 2 saat 15 dakikaya ineceğini söyledi. Projenin 5 ayrı kesimde devam eden inşaat çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan, altyapı işlerinde yüzde 80’in üzerinde ilerleme sağlandığını ekledi.
Bursa-İstanbul YHT ile 2 Saat 15 Dakikalık Seyahat
Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Projesi kapsamında, Bursa ile İstanbul arasındaki seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecek. Ankara-Bursa bağlantısının da aynı süreye ineceğini belirten Uraloğlu, 201 kilometrelik hattın saatte 200 kilometre hıza uygun olarak inşa edildiğini söyledi.
Karaman-Ulukışla Arasında Yeni Hızlı Tren Projesi
Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’na bağlanacak olan Karaman-Ulukışla hattı, seyahat süresini 2 saat 25 dakikadan 1 saat 35 dakikaya düşürecek. Projede, toplam 153 köprü ve menfez ile 44 alt ve üst geçidin yer aldığına dikkat çeken Uraloğlu, altyapı çalışmalarının yüzde 57 oranında tamamlandığını belirtti.
Türkiye’nin Demiryolu Ağı Büyüyor
Bakan Uraloğlu, hızlı tren projelerinin hem konforlu hem de uygun maliyetli bir ulaşım alternatifi sunduğunu, halkın bu hizmetlere yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti. Türkiye’nin dört bir yanında devam eden demir yolu projeleri, şehirler arası ulaşımı daha hızlı, güvenli ve erişilebilir kılmayı hedefliyor.
Bu yatırımlar tamamlandığında, Türkiye'nin demir yolu taşımacılığı altyapısında büyük bir dönüşüm gerçekleşecek. Hem yolcu hem de yük taşımacılığında hız ve kapasitenin artırılmasıyla Türkiye, bölgesinde önemli bir ulaşım merkezi haline gelecek.