Güncel

Türkiye'nin iklim yol haritası açıklandı: Hedef 2053'te net sıfır emisyon

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı'nda Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede izleyeceği stratejiyi açıkladı. Bakü’de gerçekleştirilen toplantıda, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda enerji, sanayi ve ulaştırma gibi alanlarda karbonsuzlaşmayı amaçlayan kapsamlı bir yol haritası sunuldu. Kurum, Türkiye’nin iklim krizine karşı küresel çabaların bir parçası olarak COP31 başkanlığına da aday olduğunu duyurdu

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakü'de düzenlenen BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilirlik hedeflerini içeren İklim Yol Haritası’nı duyurdu. Kurum, küresel iklim krizinin etkilerini azaltmak için somut adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye olarak bu yılki konferansın odak noktasının finans kaynaklarına erişim olmasının önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. İklim finansmanının kesintisiz sağlanmasının, emisyonların azaltılmasında ve iklim değişikliğine uyum sağlanmasında kilit rol oynayacağını belirtti.

Bakan Kurum, Türkiye’nin 2053 yılına kadar Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda enerji sektöründe iddialı adımlar atmayı planladığını söyledi. Türkiye’nin toplam kurulu gücünde yenilenebilir enerji payını %59'a çıkardığını ve bu oranı daha da artırarak enerjinin %80'ini karbonsuz hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Kurum, sanayi alanında da çimento, demir-çelik ve alüminyum sektörlerinde önemli emisyon azaltım hedefleri koyduklarını dile getirdi. Ayrıca, binalar ve ulaşım sektörlerinde de emisyonları düşürmeye yönelik kapsamlı stratejiler geliştirildiğini ifade etti.

Kazanım oranını %70'e çıkarma planı

Ulaştırma sektöründe demir yollarının lojistikteki payını artırarak temiz ulaşıma öncelik verileceğini belirten Kurum, 2035 yılına kadar Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 4,2 milyona çıkarılacağını ve bu araçların yerlilik oranının %75'e ulaşacağını açıkladı. Atık sektöründe ise sıfır atık prensibine bağlı olarak geri kazanım oranını %70'e çıkarmayı planladıklarını belirtti. Tarım ve ormancılık alanlarında da sürdürülebilir uygulamaların yaygınlaştırılmasıyla ekosistemin korunmasının sağlanacağını kaydetti.

Türkiye'nin COP31 başkanlığına adaylığını da duyuran Bakan Kurum, ülkenin bu süreçte iklim eylemlerini güçlendiren bir köprü rolü üstleneceğini vurguladı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında adil finans paylaşımı sağlanmasını destekleyeceklerini ifade eden Kurum, Türkiye’nin Akdeniz-Afrika-Pasifik gibi kırılgan iklim bölgelerinde iklim dirençliliğini artırmak için kararlı adımlar atacağını söyledi. Türkiye’nin küresel iklim değişikliği mücadelesinde öncü bir rol oynayacağını belirterek, tüm dünya ülkelerinin bu süreçte desteklerini beklediğini ekledi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }