Teknolojinin hız kesmeden geliştiği günümüzde, internet kullanıcıları yeni araç ve platformlar hakkında merak içerisinde. Son dönemde adını sıkça duyduğumuz ancak pek çok kişinin ne olduğunu tam olarak bilmediği "Türkkep", gündemdeki yerini sağlamlaştırıyor. Peki, Türkkep nedir? Ne işe yarar? İşte detaylar...

 Türkkep nedir?

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının artmasıyla birlikte, iş ve işlemlerin elektronik ortama taşınması yaygınlaşıyor. Bu dönüşüm, iletişim anlayışına yeni bir boyut kazandırıyor. İşte bu değişimin öncülerinden biri olan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi, Türkiye'de giderek daha fazla benimseniyor.

2011 yılında Türk Ticaret Kanunu'yla hayatımıza giren KEP sistemi, gün geçtikçe popülerliğini artırıyor. Bu sistem sayesinde iş verimliliği artıyor, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanıyor ve çevreye olan duyarlılık artıyor.

KEP'in Avantajları Nelerdir?: Maliyet ve Zaman Tasarrufu: Fiziki ihtiyaçları ortadan kaldıran KEP, gönderi ve depolama maliyetlerinde büyük tasarruf sağlar. Zamanın daha verimli kullanılmasını sağlar.

Hukuki Geçerlilik: Her KEP iletişimi hukuki geçerliliğe sahiptir ve mahkemede delil olarak kullanılabilir.

İnkâr Edilemez: KEP sistemi, iletişimin her aşaması için doğru ve güvenilir kayıtlar tutarak, inkar edilemez bir iletişim kanalı sunar.

Güvenli İletişim ve Uzun Süreli Arşiv: İletişim süreçlerini güvenli kılar ve 20 yıl boyunca delil olarak saklanabilir.

Hızlı İşlem Kabiliyeti ve Düşük Maliyet: İşlemler hızlıca gerçekleştirilir ve noter aracılığıyla yapılan işlemlere göre maliyetlerde %99 tasarruf sağlar.

Çevre Dostu Bir Yaklaşım: KEP, kâğıt kullanımını azaltarak çevreye katkı sağlar.

KEP'in Kullanım Alanları Nelerdir?: KEP, resmi yazışmaların yanı sıra ticari işletmeler arasındaki iletişimden, noter işlemlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılır.

Kamu kurumları, resmi yazışmaları KEP aracılığıyla yapmak zorunda olabilirler. 2020'den bu yana kamu kurumlarında KEP kullanımı %80'in üzerine çıkmış durumda.

KEP Adresi Nasıl Alınır?: Tüzel ve gerçek kişilerin KEP adresleri farklılık gösterebilir. Mersis numarası veya kurum adı genellikle tüzel kişilerin KEP adreslerinde yer alır.

Türkkep ne işe yarar?

Türkiye'deki ilk güven kurumu olan TürkKEP, e-dönüşümde öncü bir rol üstleniyor. TÜRKKEP, güvenilir entegrasyon çözümleri sunarak müşterilerine değerli bir hizmet sunuyor.

TÜRKKEP'in geliştirdiği KEP IK®, insan kaynakları süreçlerine büyük destek sağlar. Bordrolardan izin onay formlarına kadar bütün resmi evraklar, KEP IK® üzerinden güvenli ve hızlı bir şekilde iletilir.

KEP, ileti göndericisi ve alıcısının kimliklerinin belli olduğu, ileti bütünlüğünün kesin bir şekilde korunduğu ve hukuki geçerliliğe sahip elektronik posta hizmetidir. Bu hizmet, Türkiye'de önemli bir rol oynayan TÜRKKEP tarafından sağlanmaktadır.

TÜRKKEP, 25 Şubat 2013 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından KEP Hizmet Sağlayıcısı olarak yetkilendirilmiş ve aynı yıl Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından e-Fatura Hizmet Sağlayıcısı ve e-Fatura Saklamacı Kuruluş olarak da görevlendirilmiştir.

TÜRKKEP, Türk Ticaret Kanunu ve KEP Sistemi'ne ilişkin yönetmelik ve tebliğlerle belirlenen usul ve esaslara uygun olarak faaliyet göstermektedir. Bu çerçevede, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), e-Yazışma, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter ve e-Saklama gibi hizmetleri kurumsal ve bireysel müşterilere sunmaktadır.

TÜRKKEP, sadece temel KEP hizmetinin ötesine geçerek, e-İmza, e-Defter ve KEP Mutabakat gibi çözümlerle kurumsal müşterilere uçtan uca katma değerli hizmetler sunmaktadır. Ayrıca, KEP Assist, KEP Gateway, e-Fatura Yönetimi Sistemi ve e-Fatura İtiraz Sistemi gibi entegrasyon hizmetleri ile sektöründe öncü konumunu korumaktadır. TÜRKKEP, Ar-Ge Merkezi olarak da faaliyet göstererek, sürekli olarak yenilikçi çözümler geliştirmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ