Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'nun, 24 Ocak 1993 tarihinde İstanbul'da düzenlenen bombalı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden 32 yıl geçti. Ancak, katledilmesinin ardından geçen bu uzun sürede, suikaste dair birçok soru hala cevapsız kalmaya devam ediyor.

Mumcu, katledilmesinden kısa bir süre önce kaleme aldığı “Dipsiz Kuyu” başlıklı yazısında, Orta Doğu'nun karanlık yapısını ve bölgedeki c*nayetlerin sebeplerini sorgulamıştı. Yazısında, "Orta Doğu, emperyalizmin kol gezdiği, t*rör örgütleri ile çeşitli istihbarat örgütlerinin kanlı ve kirli oyunlar oynadığı karanlık dipsiz bir kuyudur. Bu karanlık ve dipsiz kuyuda c*nayetler birbirini izler" diyerek, yaşanan c*nayetlerin yanıtlarının hemen bulunamayacağını belirtmişti.

Uğur Mumcu (3)

Suikastı İBDA-C ve Hizbullah Üstlendi

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 günü arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Suikastı, İBDA-C ve Hizbullah gibi t*rör örgütleri üstlense de, 32 yıl sonra bile c*nayet üzerindeki sis perdesi hâlâ tam olarak aralanabilmiş değil.

Uğur Mumcu (1)-1

Yargılamalar Bir Sonuca Ulaşmadı

Suikasta ilişkin ilk yargılamalar, Mumcu’nun ölümünden 7 yıl sonra başladı. Mumcu suikastı ile Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok c*nayetlerinin de içinde bulunduğu dava, "Umut" adıyla biliniyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, c*nayetlerin ardındaki sırrı ortaya koymakta başarılı olamadı.

Uğur Mumcu (2)-1

Ceza Alanlar Oldu

İlk derece mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden görülen davada, sanıklardan bazıları s*lahlı suç örgütü kurma ve yönetme suçlarından cezalandırıldı. Sanıklar Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap, 12 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırıldı. Ayrıca, Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın’a ise s*lahlı suç örgütü üyeliğinden hapis cezası verildi.

Ugur Mumcu Kimdir Ugur Mumcu Siyasi Gorusu Nedir Ugur Mumcu Hangi Semtte Oldu

Anayasa Mahkemesi'nin Kararı

Anayasa Mahkemesi, sanıkların gözaltı sürecinde avukata erişim imkanının kısıtlanması gerekçesiyle, Recep Aydın, Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç, Mehmet Şahin ve Yusuf Karakuş'un yeniden yargılanmasına karar verdi.

Uğur Mumcu (1)

“Dipsiz Kuyu” Yazısı

Mumcu, yazar Musa Anter’in ö*dürülmesinin ardından 27 Eylül 1992’de Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde kaleme aldığı "Dipsiz Kuyu" başlıklı yazısında, Orta Doğu’daki karanlık ilişkiler ve c*nayetlerin ardındaki sırları sorgulamıştı. Yazısında, "Kim, kimi, neden ö*dürüyor? Bu soruların yanıtlarını anında bulmanın olanağı yoktur. Olaylar yıllar sonra aydınlanır. O da bir kısmı!" demişti.

Uğur Mumcu Ayvalik’taki̇ Evi̇ni̇n Önünde Anildi (6)

Bugün Ankara’da Anılacak

Uğur Mumcu, bugün, İstanbul'da katledildiği noktada düzenlenecek törenlerle anılacak. 32 yıl sonra hala ardındaki sırlar çözülemeyen Mumcu’nun katledilişi, Türkiye’deki gazetecilik tarihinde derin izler bırakmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi