Türkiye'nin bilimsel dünyasının kalbinin attığı Ulakbim, sadece araştırmacılar için bir veri deposu mu? Yoksa bu platform, Türkiye'nin bilimsel gücünü uluslararası arenada nasıl daha görünür kılacak bir stratejik adım mı? Ulakbim nedir, ne işe yarar? Ulakbim nereye bağlıdır?
Ulakbim nedir?
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM), 1996 yılında TÜBİTAK’a bağlı olarak kurulan ve Türkiye’deki tüm akademik kurumları birbirine bağlayan Ulusal Akademik Ağ altyapısını yöneten bir kuruluştur. Bu altyapı, ulusal ve uluslararası araştırma ağlarıyla entegre olarak, akademik araştırmaların hızlandırılmasına katkı sağlamakta ve ağ üzerinden yeni servisler sunarak araştırma geliştirme çalışmalarını desteklemektedir. ULAKBİM, araştırmacılara Ar-Ge için ağ kullanım imkânı sunarak, ülkenin eğitim ve araştırma kapasitesini artırmayı hedeflemektedir.
Cahit Arf Bilgi Merkezi, sahip olduğu geniş elektronik bilgi kaynaklarıyla Türkiye genelinde bilgi ve belge erişim hizmetleri sunmaktadır. ULAKBİM, kurulduğu günden bu yana teknoloji dünyasındaki hızlı değişimlere ayak uydurmuş ve ağ teknolojileri ile elektronik yayıncılıkta sürekli yenilikler yapmıştır.
Geliştirdiği yüksek hızlı yurt içi ve yurt dışı bağlantılarla eğitim ve araştırma ağ altyapısına sunduğu hizmetler aracılığıyla, Türkiye’deki eğitim ve araştırma kapasitesini arttırmayı ve ulusal ölçekte bilgi hizmetlerini yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. ULAKBİM, bu hizmetlerle hem akademik ağ altyapısını güçlendirmekte hem de ulusal bilgi paylaşımını sağlamaktadır.
Ulusal Akademik Ağ (ULAKNET) ise Türkiye'deki tüm üniversiteler, araştırma kurumları, askeri okullar, harp akademileri, polis akademisi ve diğer bazı devlet kurumlarını birbirine bağlayan yüksek kapasiteli bir ağdır. Bu ağ, Superonline'dan kiralanan çeşitli iletişim hatları aracılığıyla 176 farklı kuruma, yaklaşık 111.000 akademik personele ve 2.5 milyon öğrencinin kullanımına sunulmaktadır.