Güncel

Ünlü tarihçi Necdet Sakaoğlu kimdir, neden öldü?

Abone Ol

Tarihçi Necdet Sakaoğlu'nun kaybı yakın çevresinde ve camiada derin üzüntüye neden oldu. Peki, Ünlü tarihçi Necdet Sakaoğlu kimdir, neden öldü? Konuya yönelik detaylar için haberimizi okumaya devam edin.

Necdet Sakaoğlu, Türk tarihçiliğinin ve edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olarak 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sakaoğlu, uzun yıllar boyunca Türkiye’nin tarihine ışık tutan pek çok önemli eser verdi ve bu eserlerle ülkemizin kültürel mirasına önemli katkılarda bulundu.

Bartın’ın Amasra ilçesinde doğan ünlü tarihçi, 27 Ağustos Salı günü hayata veda etti. Cenazesi bugün ikindi namazına müteakip Amasra şehir mezarlığında toprağa verilecek. Sakaoğlu'nun vefat haberini sosyal medya üzerinden duyuran yeğeni Murat Alper, "Kıymetli tarihçi, yazar ve düşünür Necdet Sakaoğlu'nun vefatını büyük bir üzüntüyle paylaşıyorum. Cenazesi Amasra'da ikindi namazını takiben defnedilecektir. Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabır diliyorum," ifadelerini kullandı.

Ünlü arkeolog ve Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu'nun sözcüsü Nezih Başgelen de, sosyal medya hesabından üzüntüsünü dile getirdi: "Ülkemizin müstesna değerlerinden, yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu ve Osmanlı tarihi ile eğitim tarihi konularındaki çalışmalarıyla tanınan sevgili dostum Necdet Sakaoğlu’nu kaybettik. Ailesinin ve tüm tarih camiasının başı sağ olsun. Ruhu şad olsun."

Amasra Belediyesi de Sakaoğlu’nun vefatını şu sözlerle duyurdu: "Amasra Yasta! Şehrimizin canlı hafızası, Çeşm-i Cihan’ın hazinesi Prof. Dr. Necdet Sakaoğlu’nu kaybettik. Başın sağ olsun Amasra…"

Necdet Sakaoğlu kimdir?

Necdet Sakaoğlu, 29 Eylül 1939’da Sivas’ın Divriği ilçesinde doğdu. Eğitimini Divriği Atatürk İlkokulu, Nuri Demirağ Ortaokulu, Sivas Öğretmen Okulu ve İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü’nde tamamladı. Yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu ve Osmanlı tarihine dair önemli araştırmalara imza attı. Sakaoğlu, tarih, folklor ve edebiyat alanlarında sayısız makale ve kitap yazdı.

Eserlerinden bazıları şunlardır:

  • Çeşm-i Cihan Amasra (1966)
  • Türk Anadolu’da Mengücekoğulları (1971, Ali Naci Karacan Armağanı)
  • Divriği’de Ev Mimarisi (1978)
  • Tanzimat Tarihi Sözlüğü (1985)
  • Osmanlı Eğitim Tarihi (1990)
  • Cumhuriyet Dönemi Eğitim Tarihi (1991)
  • Bu Mülkün Sultanları-36 Osmanlı Padişahı (1999)

Sakaoğlu’nun çalışmaları, tarihimizin karanlıkta kalmış yönlerini aydınlatmış, Türk tarihine dair derin bir anlayış kazandırmıştır. Eserleriyle, sadece akademik dünyada değil, halk arasında da büyük bir saygı kazanmıştır.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }