Bilim ve Teknoloji

Uzayda 10 Aylık Zorunlu Bekleyiş: Astronotların Eve Dönüşü Yine Ertelendi

Haziran 2023'ten bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan iki NASA astronotunun Dünya'ya dönüşü bir kez daha ertelendi. Teknik sorunlar nedeniyle aksayan Boeing'in Starliner mekiği projesi, astronotların dönüş planını Mart veya Nisan 2025'e kadar uzattı. Butch Wilmore ve Suni Williams’ın uzay macerası, planlanan 1 haftalık test uçuşunun çok ötesine geçerek 10 ayı bulabilir

Abone Ol

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Boeing tarafından geliştirilen uzay mekiğindeki teknik sorunlar nedeniyle yaklaşık 7 aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan iki astronotun dönüşünün bir kez daha ertelendiğini duyurdu.

Dönüş Mart veya Nisan 2025'e Kaldı

NASA'nın açıklamasına göre, astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams'ın yerine geçecek yeni ekibin fırlatılması teknik aksaklıklar sebebiyle gecikiyor. Bu durum, haziran ayından bu yana Dünya'ya dönmeyi bekleyen astronotların ancak Mart veya Nisan 2025'te eve dönebileceğini gösteriyor. Wilmore ve Williams'ın sadece bir hafta sürmesi planlanan test uçuşu, Mart 2025'te dönebilmeleri durumunda yaklaşık 10 aya uzamış olacak.

Starliner Mekiğindeki Sorunlar Çözülmüyor

NASA ve Boeing, 5 Haziran'da astronotları taşıyan Starliner mekiğini uzaya göndermişti. Ancak mekiğin helyum sızıntısı problemi nedeniyle birçok kez dönüş planı ertelendi. Yapılan detaylı incelemelere rağmen sorunun kaynağı bir türlü bulunamadı.

Boeing'in arızalı kapsülünün astronotları Dünya'ya geri getirme konusunda büyük risk oluşturduğuna karar veren NASA, iki astronotun Şubat 2025'e kadar ISS'de kalacağını duyurmuştu. Starliner mekiği ise mürettebatsız şekilde Dünya'ya geri döndü. Bu gelişmeler, NASA ve Boeing arasındaki iş birliğinin zorluklarını bir kez daha gözler önüne seriyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }