Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz'dan bebeğinizin şikayetlerine çözümler!

Abone Ol
Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz[/caption]

Bunları yapmayın! 

Çocukların emerek, sallanarak, kucak desteği ile uyumasının uyku kalitesini düşürdüğünü kaydeden Yılmaz, Uykuya dalmak ve devam etmek için bu desteklere ihtiyaç duyarlar. Mesela emerek uyuyan bir çocuk uykunun hafiflediği süreçte ya da uyandığında uykuya dönmek için beslenmeye ihtiyacı olmasa bile yine meme desteğini bekler. Bu destekler sık uyanmaya, uykuya geçmede zorluklara sebep olur. Desteksiz bir uykuya geçiş bize kesintisiz gece uykularını ve kaliteli bir uyku düzenini getirir" açıklamasında bulundu.  

Bebekler nasıl kaliteli uyur?

Ebeveynlerin bebeklerin aylarına göre uyku uyanıklık süreçlerini takip etmeleri gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, "Ayına göre doğru aralıkta yatırılmayan çocuklar uykuya geçişte zorluk yaşarlar, kısa uyurlar ya da sık sık uyanırlar. Bebeği yor, daha kolay uyur’ düşüncesi hatalı bir düşüncedir. Yorulan bebek kalitesiz uyur. Bu sebeple bebeklerin aylarına göre uyku aralıklarını ve uyku aralıklarıyla birlikte uyku sinyallerini takip etmek çok önemlidir. Her bebeğin uyanık kalma süresi farklıdır. Aynı ayarda olan iki çocuğun aralıkları bile farklı olabilir. Bu yüzden anne bebeğinin verdiği uyku sinyallerine odaklanarak ortalama uyanıklık süresini saptamalıdır" dedi.

Bebeğiniz sessiz ortamda uyutun

Uyku öncesinde sakinliğin bebekler için önemine dikkat çeken Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz, "Kalabalık bir ortamdan alıp direk yatağa koyduğunuz bebeğiniz asla kolayca uykuya geçmez. Ses, ışık, gürültü, kalabalık, ekran bebekler için uyarıcı ve endişe verici olabilir. Bu yüzden uyku saatlerinden önce bebeklerinizin bu saydıklarıma maruz kalmasından kaçının" dedi.

Bebeğim neden uyumuyor?

Gün içerisindeki mental durumun gece kendini gösterdiğini ifade eden Yılmaz, "Beyin gün içinde yaşadıklarını gece işler. Bu yüzden gün içerisindeki gerginlikler, korkular, endişeler uykuyu etkiler. Huzursuz bir evde, gergin bir ebeveynle büyüyen bir çocuk muhtemelen uyku konusunda sorun yaşar. Bu yüzden tüm bu saydığım sebepleri bertaraf ettiğinizde uyku sorunu hala devam ediyorsa psikolojik süreçlere odaklanmak gerekebilir" dedi.

Bebek odasında nelere dikkat etmeliyiz?

Bebek odasındaki nem dengesinin önemine işaret eden Yılmaz, "Fiziksel şartlar odanın ısısı, yatağın durumu, odadaki nem seviyesi, ışık miktarı olarak özetlenebilir. Bebeğinizin odasının nem dengesini ayarlamak uykunun kalitesi için çok önemlidir. Karanlık bir ortam uyku hormonlarının salgılanması açısından sağlıklıdır. Bebeğinizin odasının ısı için yeni doğmuş bebeklerde 22-24 derece uygun görülür. Bir ay sonra oda ısısı 20-22 dereceye düşebilir. Bebeğinizin yatağının içerisinde battaniye, örtü bulundurmak ani bebek ölümü riski açısından tehlikelidir. Bebeğinizi sırt üstü yatırmalısınız. Yatağı çok yumuşak olmamalı. Bebeklerde ilk 2 yıl yastık kullanımı önerilmez" diye söyledi.

Bebeğimin karnı tok mu?

Gün içerisinde yeteri kadar beslenmeyen bebeklerin uyku öncesinde huzursuz olabileceğini anlatan Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz, huzursuzluğun uykuya yansıyabileceğini uyumadan önce bebeğin tok olmasının önemine dikkat çekti. Ek gıda alan bebeklere dikkat çeken Yılmaz, "Sık ek gıda saati uykuya yatmadan 1 saat önce tamamlanmış olmalıdır. Açlık ne kadar uykuya geçişi etkilerse çok dolu bir mide de uykuya geçişi zorlaştırır" diye söyledi.

Bebeklerde gaz nasıl geçer?

Bebeklerde ilk aylardaki gaz sorunun normal olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Özellikle ilk 4 ay bu gaz sorunu üst seviyede olabilir. 6. aydan sonra azalma gösterir. Böyle bir sorun ile karşı karşıyaysanız bebeğinizin uykusu haliyle etkilenecektir. Bu noktada bebeğinizi takip eden doktorunuzdan tavsiye almak, ona göre beslenme düzeninizi değiştirmek, rahatlatıcı uygulamalar yapmak bebeğin uykuya geçişini ve gece uykusunu olumlu yönde etkiler. Alerji de aynı gaz sorunu gibi uykuyu yüksek ölçüde etkiler. Aynı şekilde alerji sorunu olan bebekler uykuda sorun yaşarlar. Bu noktada yine doktorunuzla alerji üzerine çalışıp bebeğinizi rahatlatmanız gereklidir" şeklinde konuştu. Daha fazla haber için ÖZGE UĞULU 
{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }