Güncel

Yalancı güneş olayı nedir? Yalancı güneş nasıl olur?

Abone Ol

Güneşin kimi zaman olağandışı bir şekilde davranması, insanları cezbetmeye devam ediyor. Vatandaşlar, "yalancı güneş" kavramı etrafında dönüp duran meraklarını giderek artırıyorlar. Peki, bu gizemli ışığın ardındaki gerçek nedir ve nasıl ortaya çıkar? İşte tüm detaylar...

Yalancı güneş olayı nedir?

Meteorolojide "yalancı güneş" olarak adlandırılan bir fenomen vardır. Bu fenomen, Güneş'in bir veya her iki yanında atmosferde oluşan parlak noktalardan kaynaklanır ve resmi olarak "parheli" olarak adlandırılır. Yalancı güneşler genellikle Güneş'i 22°'lik bir hale içinde çevreler.

Bu optik fenomen, atmosferdeki buz kristalleri tarafından Güneş ışığının kırılmasıyla oluşur. Tipik olarak, Güneş'in sol ve sağında, ufuk çizgisinin aynı yüksekliğinde ve yaklaşık 22°'lik bir açıyla iki ince renkli ışık parçası olarak görünürler. Yalancı güneşler herhangi bir mevsimde ve herhangi bir yerde görülebilir, ancak her zaman belirgin değildir. En iyi görüldükleri ve en belirgin oldukları zaman Güneş ufka en yakın olduğunda olur.

Yalancı güneş nasıl olur?

Bu fenomen, genellikle yüksek ve soğuk bulutlarda veya düşük sıcaklıkta donmuş nemli havada asılı olan altıgen buz kristallerinin ışığının kırılması ve saçılmasıyla meydana gelir. Bu kristaller, prizma gibi davranarak ışığı 22° sapma ile kırarlar. Güneş ışığı kristallerin yatay altıgen yüzlerinden kırıldığı için, Güneş'in solunda ve sağında yalancı güneşler oluşur. Daha büyük kristaller daha uzun yalancı güneşlere neden olabilir.

Yalancı güneşler, Güneş'e yakın tarafta kırmızı renkte ve daha uzakta turuncudan maviye doğru renk tonlarına sahiptir. Renkler genellikle birbirine karışır ve saydamdır. Renklerin sonuçta parhelik çemberin beyazıyla birleştiği durumlarda, yalancı güneşlerin renkleri netleşir.

Benzer fenomenler, diğer gezegenlerde ve uydularda da gözlemlenebilir. Örneğin, Mars'ta su-buz ve CO2-buz ikilisi yalancı güneşlere neden olabilirken, gaz devi gezegenlerindeki amonyak bulutları ve metan gibi yapılar da benzer optik fenomenlere yol açabilir.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }