Yangın yeterlilik belgesi, işletmeler için hayati önem taşır. Peki Yangın yeterlilik belgesi nedir? Yangın yeterlilik belgesi kim verir, nasıl alınır?

Yangın yeterlilik belgesi nedir?

Yangın yeterlilik belgesi, bir bina, tesis veya yapının yangın güvenliği standartlarına uygun olduğunu belgeleyen bir sertifikadır. Bu belge, yangına karşı alınan önlemlerin yeterliliğini doğrulamak için düzenlenir ve yasal düzenlemelere uygun şekilde yangın güvenliği sağlayıp sağlamadığını kanıtlar.

Yangın yeterlilik belgesi kim verir?

İtfaiye uygunluk belgesi alınması için Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği kurumuna başvurunun yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda izin alınacak olan kurum İlçe Belediye başkanlıklarına da yapılabilmektedir. Bu başvuru ilk adımdır.

İkinci aşama en önemlisidir. İkinci aşama da, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliğinde çalışan ekipler ve profesyonel olan kişiler başvuru yapan kurumu denetlemeye gelmektedir. Yapı incelemelere alınarak, mevzuatlara uygun olup olmadıkları tespit edilmektedir. Eğer yapı bu mevzuata uygunsa başvuru sahibi tarafınca ya da vekili tarafınca bu kurumdan alınması gerekmektedir.

Yangın yeterlilik belgesi nasıl alınır?

İtfaiye hizmeti sağlayacak olan binaların faaliyetlerine geçmeleri için, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliğinden itfaiye yangın raporunu almaları gerekmektedir. Başvuru işlemi bu merkez üzerinden kağıt üzerinde gerçekleştirilmektedir.

Başvuru yapıldıktan sonra, denetim için bir tarih verilir. Denetim sürecinde, binaların yangın güvenliği şartlarını taşıyıp taşımadıkları araştırılır. Eğer gerekli görülürse, işletmelerin İlçe Belediye başkanlıklarından başvuru yapması istenebilir. Bu başvurular, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Yangın Önlem Amirliği’ne iletilmektedir. Başvuruların bireysel olarak yapılması gereklidir.

İtfaiye yangın raporu ücreti ne kadar?

İtfaiye Yangın Raporu alacak kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise raporun ücretidir. Yapı denetim hizmetleri, sabit bir ücrete tabidir. Bu ücretler, yıl ya da dönemsel olarak değişiklik gösterebilmektedir. Belediyelere sunulan yeni tarifeler, belediyelerin onayının ardından geçerlilik kazanır ve bir yıl boyunca uygulanır. Standart fiyatların dışında herhangi bir ek masraf talep edilmemektedir.

İtfaiye yangın raporu denetiminde nelere bakılmaktadır?

İtfaiye yangın raporu denetiminde, çeşitli güvenlik unsurları kontrol edilmektedir. Bunlar arasında;

  • Binaların yangın çıkma güvenliği için gerekli donanımlara sahip olup olmadığı,
  • Yangın sırasında acil tahliye yollarının yönetmeliklere uygunluğu,
  • Yangın kapıları, merdivenleri ve güvenlik koridorlarının uygunluğu,
  • Elektrik ve havalandırma sistemlerinin uygunluğu,
  • Yangının fark edilmesinde kullanılan alarm ve uyarı sistemlerinin kalitesi ve uygunluğu,
  • Yangın söndürme sistemleri ve sulu sistemlerin uygunluğu,
  • Sulu, köpüklü, gazlı ve karbondioksitli söndürme sistemlerinin standartlara uygunluğu,
  • Yangın hidrant ve yangın dolaplarının uygunluğu,
  • Kullanılan malzemelerin yangın yönetmeliklerine uygunluğu gibi unsurlar yer almaktadır.

Bu şartlar sağlanıyorsa, itfaiye yangın raporu verilmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi