Yaşamın başlangıcına dair ipuçları

Abone Ol

Nasa’nın, Osiris-Rex kapsülü, güneş sistemindeki en tehlikeli cisim olarak adlandırılan Bennu asteroidinden aldığı örneklerle dönüş yolculuğunu üç yılın sonunda tamamladı. 8 Eylül 2016'da fırlatılan OSIRIS-REx 20 Ekim 2020'de Bennu asteroitinden 250 gramlık numune topladı. 10 Mayıs 2021'de taşıdığı örnekle dönüş yolculuğuna başlayan kapsül, 23 Eylül’de ABD Ordusu'nun Utah çölündeki Dugway Deneme Alanı'na inişini kontrollü şekilde gerçekleştirildi. Küçük ve karbon zengini bir asteroid olan Bennu'nun kaya yapısına bakıldığında dünyadakine çok benzer olduğu bilim adamlarınca ifade edilirken, asteroidden alınan örnekler de analiz edilmek üzere Teksas'ta yer alan Johnson Uzay Merkezi'ne götürüldü. 1 milyon dolara mal olan görevde Osiris-Rex, NASA'nın asteroit örneği toplayan ilk aracı ünvanının sahibi oldu.

Araştırma için 250 gramlık numune yeterli olacak mı sorusuna cevap veren NASA'nın Teksas'taki Johnson Uzay Merkezi'nin baş mühendislerinden olan Eileen Stansbery, "Çok küçük parçacıkları bile çok büyük çözünürlükte inceleyebiliyoruz, bir nesneyi nano boyutlarda dahi inceleyebiliriz. Bu yüzden 250 gramlık numune aslında bizim için çok büyük." ifadelerini kullandı. 

Peki görevin amacı ne? Bunu basitçe açıklayan Profesör Dante Lauretta, "Başlangıcımızla ilgili ipuçlarını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Asteroit Bennu'dan alınan 250 gramlık numuneyi Dünya'ya getirdiğimizde, gezegenimizden önce var olan malzemeye, hatta belki de Güneş Sistemimizden önce var olan bazı taneciklere bakıyor olacağız. Başlangıcımızla ilgili ipuçlarını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Dünya nasıl oluştu ve neden yaşanabilir bir dünya haline geldi? Okyanuslar suyunu nereden aldı; atmosferimizdeki hava nereden geldi ve en önemlisi, Dünya'daki tüm yaşamı oluşturan organik moleküllerin kaynağı nedir? gibi sorulara da cevap arıyoruz." diyor 

500 metre büyüklüğünde olan Bennu, uzayda izlediği yol nedeniyle, bilinen asteroitler arasında Dünya'ya çarpma olasılığı en yüksek olanıdır. Bu yüzden de Güneş sistemindeki bilinen en tehlikeli iki cisimden biri olarak adlandırılıyor. Meteorun dünyaya çarpmasını engellemek için yedi yıldır uğraşan NASA, Bennu'nun 2100'lerin sonunda Dünya'ya çarpabileceğini, bu çarpışma sonucunda bin 200 megatonluk bir enerji çıkacağını da belirtiyor. NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan Davide Farnocchia, bu konu hakkında yaptığı açıklamada, "Bennu'nun yörüngesi hakkındaki bilgilerimizi 20 kat arttırdık. NASA, Bennu'nun yörüngesindeki son risk hesaplamalarını, 2135'teki bir sonraki Dünya'ya yakın geçişi sırasında, yani olası çarpışmasından yaklaşık 47 yıl önce yapacak. Bunu 2135 yılında kesin olarak öğreneceğiz." ifadelerini kullandı.

Bu açıklamaya ek olarak NASA’da “Bennu'nun 2100'lerin ortalarına kadar Dünya'ya çarpma şansı yok. Bundan sonra, en az 2300 yılına kadar bu şans çok zayıf; 1.750'de 1 veya yüzde onda birinden daha az. Uzak gelecekte, Bennu potansiyel olarak Dünya'ya, hatta Venüs'e çarpabilir, ancak bu tahmin edilemez” diyerek noktayı koymuş oluyor. 

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }