İzmir’de, babasından öğrendiği taş işlemeciliği sanatını 68 yaşına gelmiş olmasına rağmen başarıyla sürdüren Dursun Köroğlu, Artemis Tapınağı ve Halikarnas Mozolesi’ni mermere işledikten sonra, dünya harikalarının diğer beşini de benzer şekilde mermer üzerine işlemeyi planlıyor.

13 yaşında Ankara’da babasının yanında mesleğe başlayan Köroğlu, İzmir’e taşındıktan sonra özellikle antik kentlerin etkisiyle sanata olan ilgisini derinleştirdi. 1981’de Selçuk ilçesinde açtığı mermer atölyesinde taş işlemeciliğiyle arkeolojiyi birleştiren Köroğlu, Dünyanın Yedi Harikası arasında yer alan Artemis Tapınağı ve Halikarnas Mozolesi’ni, tarihsel kaynaklara ve arkeolojik bulgulara dayanarak mermere işledi.

Dursun Köroğlu’nun bu nadide eserleri, zaman içinde birçok sanat galerisi ve müzede sergilendi. Bu başarılarıyla geçtiğimiz dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü" alan Köroğlu, aldığı ödülle gurur duyduğunu, fakat bununla yetinmeyip diğer beş dünya harikasını da mermere dökmek istediğini belirtti.

"Dünya Harikalarını İşlerken Duygulanmıştım"
Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından uzun yıllar çıraklık ve kalfalık eğitimi aldıktan sonra mesleğini detaylı bir şekilde öğrendiğini söyledi. "2000'li yıllardan sonra kendimi tamamen sanatsal çalışmalara verdim" diyen Köroğlu, şu ana kadar 2,5 yıl boyunca Artemis Tapınağı, 3 yıl boyunca Halikarnas Mozolesi, 1,5 yıl boyunca Roma’daki Kolezyum, bir süre boyunca Zeus Sunağı ve Apollon Tapınağı üzerinde çalıştığını ifade etti. Eserlerini, Arkas Sanat Merkezi, Efes Müzesi ve Adnan Menderes Üniversitesi gibi yerlerde sergileyen Köroğlu, mesleğinin ve sanatının zorluklarına dikkat çekti.

"Sanatımda zorluklar var, çünkü tozun içinde çalışmak kolay değil. Bir hata yaptığınızda ya da mermeri kırdığınızda, çalışma sona eriyor. Uzun süreli çalışmalar sabır gerektiriyor. Hacim olarak eserlerim çok ağır, bu da beni fiziksel olarak zorluyor. Ama sevmeden bu işin yapılması mümkün değil" diyen Köroğlu, eserlerini yaparken hissettiği duygulardan da bahsetti: "Dünya harikalarını mermere dökerken çok duygulanmıştım. 7 harikayı da yapmak istiyordum aslında, ama sponsor desteği bulamayınca iki eserle yetinmek zorunda kaldım. Diğerlerini yapmayı çok isterdim, keşke imkanım olsa."

Geleceğe Dair Hedef: Gençlere Sanatını Aktarmak
Köroğlu, uzun süreli projelere başlamadan önce çevresinden birçok eleştiri aldığını ancak eserleri sergilendikten sonra takdir gördüğünü söyledi. "Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü benim için büyük bir gurur kaynağı oldu. Şimdi, sanatımı başkalarına öğretmek istiyorum. En büyük hayalim, sanatımı yeni nesillere aktarabilmek" dedi. Sanatını başkalarına öğretmek ve bu mesleği genç kuşaklara aktarmak istediğini belirten Köroğlu, bunun için daha fazla imkana sahip olmayı temenni ettiğini de dile getirdi.

Kaynak: AA