Güncel

Yemek kartı kullanan çalışanlara kötü haber: Yeni düzenleme çalışanları sarsacak!

Yemek kartı kullanan çalışanlar için sarsıcı gelişme! Son gelen düzenleme ile yemek kartlarının kullanım koşullarında önemli değişiklikler kapıda. İşte detaylar...

Abone Ol

Yemek kartı kullanan çalışanlar için kötü bir haber geldi. 2025 yılı için yeni düzenlemeler yolda… Türkiye’de birçok iş yeri, çalışanlarına yan hak olarak yemek kartları sağlıyor. Bu kartlarla anlaşmalı marketlerde alışveriş yapılabiliyor, böylece çalışanlar aile bütçelerini dengelemeye çalışıyor.

“Yemek Kartlarının Kullanım Alanları Sınırlanmalı”

Geçen yıl 121 TL olarak belirlenen yemek bedeli, 2024 yılı için 187 TL’ye yükseltilmişti. Ancak sektör temsilcileri, 2025’te bu bedelin 300 TL’ye çıkarılmasını talep ediyor. Bunun yanı sıra, yemek kartlarının yalnızca yeme-içme sektöründe kullanılacak şekilde sınırlandırılması gerektiği vurgulanıyor.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, yemek bedeli istisna tutarının artırılmasının hem çalışanların refahını artıracağını hem de sektördeki canlılığı sağlayacağını ifade etti. Bingöl, yemek kartlarının kullanım alanlarının yalnızca yeme-içme sektörü ile sınırlı tutulması gerektiğini savunarak, nakit yemek yardımlarının diğer sektörlerde kullanılması durumunun, yeme-içme sektörüne zarar verdiğini belirtti.

Bingöl, "Nakit yemek yardımları, büyük bir kısmı yeme-içme sektörü dışında harcanıyor. Bu durum, işletmelerin düzenli müşteri kaybına uğramasına ve fiyatların artmasına yol açtı. Bu da fiyatlama davranışlarını bozarak kayıt dışılığı artırdı" şeklinde konuştu.

Yemek Kartı ile Diş Macunu Almak İşten Çıkarmaya Sebep Oldu

Bingöl, sektördeki işletmelerin düzenli gelirlerinin artırılması gerektiğini belirterek, yemek bedelinin 2025 yılı için en az 300 TL’ye çıkarılmasını önerdi. Ayrıca, yemek kartlarının yalnızca yeme-içme sektöründe kullanılmasına ve nakit yemek yardımlarının sektöre kazandırılmasına yönelik değişikliklerin sektördeki düzeni sağlayacağına dikkat çekti. Bu adımların ayrıca 10 binlerce yeni istihdam yaratma potansiyeli sunduğunu ifade etti. Bingöl, "Her 20 yeni müşteri, 1 yeni çalışanın istihdamını sağlıyor" diyerek sektördeki büyüme potansiyeline vurgu yaptı.

Yeme-içme sektörü, emek yoğun bir sektör olmasının yanı sıra yüksek maliyetler nedeniyle sıkça fiyat artışlarına gitmek zorunda kalıyor. Bingöl, sektörün büyümemesinde temel nedenin yemek bedellerinin yetersiz seviyede kalması olduğunu ifade etti. Sektör temsilcileri, bu düzenlemelerin işletmelerin maliyetlerini daha yönetilebilir hale getireceğini ve böylece daha fazla gencin istihdam edilmesini sağlayacağını savunuyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }