Yeni yılda uygulanacak asgari üret rakamları çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılında geçerli olacak yeni asgari üretin brüt 26 bin 5 lira 50 kuruş, net ise 22 bin 104 lira 67 kuruş olarak belirlendiğini açıkladı. Ancak rakamın detayları, kamuoyunda özellikle net üretin neden 22 bin lira gibi yuvarlak bir rakam değil de 22 bin 104 lira 67 kuruş olarak hesaplandığı sorusunu gündeme getirdi.

4 Liranın Arkasındaki Sebep

Geçmişte de benzer şekilde asgari üret rakamlarında yer alan küçük farklılıkların nedenleri sorgulanmıştı. 2024 yılındaki asgari üretin sonundaki 2 liranın ardından, bu kez yeni yıl ücretinde 4 liralık fark dikkat çekti. Ekonomist Dr. Selçuk Gülten, konuya dair açıklamalarda bulunarak bu detayın nedenini aydınlattı.

Dr. Gülten’in açıklamasına göre, bu küçük farklılıkların nedeni, aylık asgari üretin günlük ücret üzerinden hesaplanması zorunluluğudur. SGK, günlük asgari ücret rakamını 866,83 TL olarak belirledi. Bu rakam, 30 gün üzerinden hesaplandığında toplam aylık üretin küçük küsuratları ile birlikte ortaya çıkmasına neden oluyor.

Hesaplamadaki Teknik Detay

Dr. Gülten, asgari üretin aslında günlük olarak açıklanması gerektiğini, ancak uygulamada aylık rakamların öne çıktığını belirtti. “Aylık rakamın 30’a tam olarak bölünememesi, günlük ücretin doğru hesaplanabilmesi için bu küsuratları gerekli kılıyor” ifadelerini kullandı.

Açıklaması şöyle;

"Aslında asgari ücretin günlük olarak açıklanması gerekiyor ancak uygulamada aylık açıklanıyor. Aylık açıklanan rakamda günlük ücret hesabının yapılması ve 30'a bölünebilmesi için ise bu fazlalıkların olması normal. Yoksa aylık rakam 30'a tam olarak bölünemez ve hesaplamalar günlük üzerinden yapılamaz. SGK, asgari ücretin günlük rakamını 866,83 TL olarak hesapladı." 

Kaynak: TGRT