Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), 35 yıllık tarihi boyunca önemli bir kilometre taşına daha ulaşıyor. Yeni GAP Eylem Planı, bölgenin kalkınma hedeflerini yeniden şekillendirerek istihdam, tarım ve turizm gibi alanlarda büyük değişim vaat ediyor. Plan, önümüzdeki 4 yılda 198 projeye 496 milyar lira kaynak aktarılmasını ve 570 bin 246 kişiye istihdam sağlanmasını öngörüyor.

Yeni Dönemin Vizyonu: Sulama, Akıllı Tarım ve Yatırım Cazibesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa'da düzenlenen GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı'nda, yeni planın bölge için büyük bir vizyon sunduğunu ifade etti. Yılmaz, "Sulama yatırımlarının tamamlanmasını, akıllı tarımın yaygınlaşmasını ve turizm odaklı büyümeyi hedefliyoruz. Bunun yanında, özel sektör yatırımları için cazip bir ortam yaratmak da önceliklerimiz arasında," dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, GAP Eylem Planı'ndaki 5 öncelikli dönüşaüm programına dikkat çekerek, "İlk programımız, 214 milyar lira bütçeli sulama projeleri olacak. Bu projeler, bölgedeki tarımsal verimliliği artırarak hem üreticiyi hem de ekonomiyi destekleyecek," şeklinde konuştu.

9 İlde Kapsamlı Kalkınma

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, Dicle ve Fırat nehirlerinin hayat verdiği, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ı kapsayan GAP bölgesinin yeni projelerle kalkınmaya devam edeceğini belirtti. 2003-2024 yılları arasında yaklaşık 1 trilyon 40 milyar liralık kamu yatırımı yapılan bölge, yeni planla turizm ve tarım odaklı bir dönüşüm sürecine girecek.

Kaynak: Haber Merkezi