İstanbul’da bebek acil hastalarını önceden anlaşmalı özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine yönlendirerek ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması, 10. gününde devam ediyor.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliyenin konferans salonunda yapılan duruşmaya, organize suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Dr. Fırat Sarı’nın da aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan diğer sanıklar ve avukatlar katıldı. Duruşma salonunda ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği duruşmada, tutuksuz sanıkların savunmaları alınmaya başlandı.

İddianamenin Detayları

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, suç örgütünün liderliğini doktor Fırat Sarı’nın yaptığı, doktor İlker Gönen ve 112 Acil Çağrı Merkezi’nde görevli ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in ise yönetici kadroda olduğu belirtiliyor.

İddianamede suç örgütünün amacının, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranını artırmak ve hastaların basamaklarını değiştirerek SGK’dan üst sınırda ödeme almak olduğu ifade ediliyor. Ayrıca hasta bebeklerin durumunun olduğundan daha ağır gösterildiği ve daha uzun süre yatışlarının sağlandığı, bu şekilde SGK’dan yüksek ücret tahsil edilip bazı hasta yakınlarından fazla para alındığı vurgulanıyor.

Hastaların sağlık durumları yerine mali kazanç gözetilerek sevk edildikleri, bu nedenle uygun sağlık hizmetine erişimlerinin engellendiği belirtiliyor.

Sanıklar İçin Ağır Ceza Talebi

İddianamede, Dr. Fırat Sarı ve Dr. İlker Gönen hakkında, 10 bebeğin ölümüne neden oldukları gerekçesiyle “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Gıyasettin Mert Özdemir’in ise “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi” ve “resmi belgede sahtecilik” suçları da dahil olmak üzere toplamda 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapsi isteniyor.

8’i kadın olmak üzere toplam 44 sanık için de benzer suçlardan hapis cezaları talep ediliyor. Ayrıca iddianamede, dolandırıcılıkla elde edilen gelirlerin sorumlu hastaneler ve şirketlere ait olduğu belirtilerek bu kurumların kapatılması ve mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.

Hastanelerin Ruhsatları İptal Edildi

Soruşturma kapsamında İstanbul’da 9, Tekirdağ Çorlu’da ise 1 hastanenin ruhsatı iptal edildi. Bu hastanelerde tedavi gören hasta ve bebekler, kamu hastanelerine nakledildi.

Savcıya Ölüm Tehditleri

Öte yandan, “yenidoğan çetesi” soruşturmasını yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E.’yi ölümle tehdit ettikleri belirlenen kişilerin de tutuklandığı öğrenildi.

Kaynak: AA