Son dönemde artan sahte alkol ölümleri, İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Yılbaşı öncesinde, ülke genelinde düzenlenen operasyonlarda binlerce litre sahte alkol ele geçirildi. Uzmanlar, sahte alkol zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyarıyor. Peki, Peki, Alkolün sahte olup olmadığını nasıl anlarız?
Alkolün sahte olup olmadığını nasıl anlarız?
Uzmanlar, sahte alkolün tat ve kokusunun, orijinal alkolle karıştırılmasının mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Sahte alkol kaynaklı ölümlerin çoğu, metanol zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Metanol, çok düşük dozlarda bile kalıcı sağlık sorunlarına ve ölüme yol açabiliyor.
Prof. Dr. Pınar Erkekoğlu, metanolün, alkol yerine kullanılabilen ucuz bir madde olduğunu ve bunun özellikle sahte alkol üreticileri tarafından tercih edildiğini belirtiyor. Erkekoğlu, "Metanol, etanolden daha ucuz ve daha kolay elde edilebiliyor. Ayrıca, her iki madde de berrak ve renksiz sıvılar oldukları için, gözle ayırt etmek mümkün değildir" dedi.
Sahte Alkolden Korunma Yolları
Uzmanlar, sahte alkol kullanımını önlemek için ucuz fiyatlı içkilerden kaçınılması gerektiğini vurguluyor. Güvenilir markaların ürünlerini tercih etmek ve evde alkol üretiminden uzak durmak en etkili korunma yöntemleri arasında yer alıyor. Ayrıca, ucuz alkollerin baş ağrısı, mide bulantısı gibi olumsuz etkileri daha fazla olabiliyor.
Erken Müdahale Hayati Önem Taşıyor
Metanol zehirlenmesinin etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Bazı kişilerde 15-20 ml metanol bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve bulanık görme gibi semptomlar görüldüğünde, acilen hastaneye başvurulması gerektiği ifade ediliyor.
Prof. Dr. Erkekoğlu, metanol zehirlenmesinin tedavi edilmemesi durumunda organ hasarına ve ölüme yol açabileceğini belirtiyor. "Hızlı bir şekilde acil servise gitmek, hayat kurtarabilir. Erken müdahale ile etanol uygulaması veya fomepizol tedavisiyle zehirlenme tedavi edilebilir" dedi.