Yönetmen, oyuncu ve senarist Yılmaz Güney, vefatının 39.yılında anılıyor. Türk sinemasının dünyaya açılmasında önemli bir yeri olan sanatçı, kariyeri boyuncu pek çok filmde rol aldı ve yönetmen koltuğunda oturdu. Peki, Yılmaz Güney kimdir? İşte, Yılmaz Güney'in biyografisi...
Yılmaz Güney ne iş yapıyor?
Yılmaz Güney, doğum adıyla Yılmaz Pütün, Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve yazardı.
Yılmaz Güney gerçek adı ne?
Yılmaz Güney, asıl adıyla Yılmaz Pütün olarak bilinir.
Yılmaz Güney kaç yılında doğdu?
1937 yılında Adana'nın Yenice köyünde, Hamit ve Güllü Pütün çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Yılmaz Güney ne okudu?
İlk ve orta öğrenimini Adana'da tamamladı. Genç yaşlarda sinemaya ilgi duymaya başladı ve harçlığını çıkarmak için 13 yaşında bisikletiyle sinemalara 16 milimetrelik film bobinleri taşıdı, film afişlerini sırtındaki panoda sergiledi.
Yılmaz Güney sinema kariyerine nasıl başladı?
Güney, sinemaya olan ilgisini keşfederek And Film ve Kemal Film şirketlerinin bölge temsilciliklerinde film dağıtıcılığı yapmaya başladı. Edebiyatla ilgilenmesi, sonradan sinemaya yönlenmesinde etkili oldu.Sinemada kariyerine adım atan Güney, Yeşilçam'ın usta yönetmenlerinden Atıf Yılmaz ile tanıştı ve bir süre asistanlığını üstlendi.
Yılmaz Güney ilk oyunculuk deneyimi hangi film?
İlk profesyonel oyunculuk deneyimini 1959'da, senaryosunu kendisinin yazdığı ve Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Bu Vatanın Çocukları" ve "Alageyik" filmleriyle yaşadı.
Yılmaz Güney neden tutuklandı?
Bu filmlerden sonra "Güney" soyadını kullanmaya başlayan sanatçı, 1961'de Atıf Yılmaz'ın "Tatlı Bela" film setinde yönetmen yardımcılığı yaparken tutuklandı ve 1962'ye kadar cezaevinde kaldı.
Yılmaz Güney hangi ödülleri aldı?
- 1963'te sinemaya geri dönen Güney, özellikle macera filmlerindeki başarılarıyla dikkat çekti. "İkisi de Cesurdu" adlı filmde canlandırdığı kabadayı karakteriyle büyük beğeni kazandı.
- "Çirkin Kral" lakabını alan sanatçı, Lütfi Akad'ın yönettiği "Hudutların Kanunu" filmi ile 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı.
- Yılmaz Güney, birçok filmde yönetmen, senarist ve oyuncu olarak yer aldı. Öne çıkan filmleri arasında "Kahreden Kurşun," "Ben Öldükçe Yaşarım," "Kızılırmak," "Karakoyun," "İnce Cumali," "Seyit Han," "Toprağın Gelini," "Aç Kurtlar," "Zeyno," "Acı," "Vurguncular," "Baba" ve "Ağıt" bulunmaktadır.
Siyasi Filmler ve "Umut"
- 1968-1970 yıllarında askerlik hizmetini tamamlayan Güney, 1970 yılında "Umut" filmi ile Adana Altın Koza Film Festivali'nde 6 ödül kazanarak Türk sinema tarihinde çığır açtı.
- "Umut" adlı film, siyasi bir içeriğe sahipti ve Türk sinemasında siyasi filmlerin öncüsü oldu. Bu film, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülüne layık görüldü.
- Sansür Kurulu tarafından yasaklanan film, 2015'te "47. Sinema Yazarları Derneği Türk Sineması Ödül Töreni"nde, yüzyılın en iyi 10 Türk filmi arasında ilk sırada yer aldı.
Yılmaz Güney hapishaneden firar mı etti?
- 1972'de devrimcilere yardım gerekçesiyle tekrar gözaltına alındı ve 10 yıl hapis ve sürgün cezasına çarptırıldı. 1974'te genel afla serbest kaldı.
- 1974'te bir cinayet olayına karıştığı iddiasıyla 19 yıla mahkum edilen Güney, cezaevinde yazdığı mektupları "Selimiye Mektupları" adlı kitapta topladı.
- 1981'de hapisten izinli olarak çıktı ve yurt dışına firar etti. Paris'e geçerek hayatını burada sürdürdü.
Yılmaz Güney toplam kaç eseri vardır?
- Yurtdışında Duvar adlı filmi ile başarılı bir şekilde çalışmalara devam eden Güney, 1984 yılında mide kanseri nedeniyle Paris'te hayata veda etti ve Pere Lachaise Mezarlığı'na defnedildi.
- Toplamda 114 filmde oyuncu, 26 filmde yönetmen, 15 filmde yapımcı, 64 filmde ise senarist olarak yer aldı. Sineması yurt içinde ve yurt dışında birçok ödül kazandı ve Türk sinemasını uluslararası alanda tanıttı.
Yılmaz Güney ilk eşi kim?
Güney'in özel hayatı da oldukça çalkantılıydı. İlk resmi eşi Nebahat Çehre ile şiddetli bir ilişkisi vardı ve ilişkileri kavga ve şiddetle doluydu.
Yılmaz Güney ikinci eşi kim?
İkinci eşi Fatoş Güney ile 1970'ten ölümüne kadar evli kaldı
Yılmaz Güney çocuğu var mı?
İkinci eşi Fatoş Güney ile bir oğulları oldu. Ayrıca, 1963-1966 yıllarında Birten Ünal ile birlikte yaşadığı bir ilişkiden bir kızı Elif bulunmaktadır.
Yılmaz Güney neden öldü?
Yılmaz Güney, mide kanseri sebebiyle vefat etti.
Yılmaz Güney ne zaman öldü?
9 Eylül 1984'te Fransa'da hayata veda etti.
Yılmaz Güney mezarı nerede?
Paris'te Pere Lachaise Mezarlığı'na defnedildi.