Türkiye’de yüksek seyreden sıcaklıklar tarımdaki rekoltede düşüşe neden oldu. Bu yıl birçok tarladan çıkan hasatın geçen yıla göre düşük olduğunu belirten çiftçiler, sıcak havalar nedeniyle hem hasatın erken geldiğini hem de rekoltede düşüş yaşandığını kaydetti. Bilinçli sulamaya dikkat edilmesi gerektiğin kaydeden yetkililer, sadece yağışlar ile büyümeye bırakılan ürünlerde azalma olduğuna dikkat çekti. Özellikle İzmir’de üst üste çıkan yangınların da kayıplara neden olduğunu kaydeden çiftçiler ise, tarım ile ilgili devletten destekleyici hamleler beklediklerini vurguladı.
“Verimde düşüş var”
Artan sıcaklıklar nedeniyle verimde düşüş yaşanmasının doğal bir sonuç olduğunu kaydeden Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, bilinçli sulamanın yapılmadığı yerlerde rekolte kayıpları yaşanacağını belirtti. Çiftçi, “Sıcaklar nedeniyle verimde bir düşüş yaşanma ihtimali yüksek. Eğer arpa ve buğdaylarda sulama yapılmamış ve sadece yağmur sularıyla büyüme sağlanmışsa, verimde azalma olacaktır. Ancak İzmir’de tarlalarda sulama yapılıyor. Dolayısıyla verim düşüklüğü, sulama yapılmayanlar kadar az olmayacaktır. Diğer yandan gündöndü dediğimiz ayçiçeklerinde ise yine sıcaklık etkili olacaktır. Ancak ayçiçeği Türkiye için önemli bir yağ kaynağı. Dolayısıyla olabildiğince yüksek verim alınmaya çalışılacaktır. Bu sene sıcaklıklar yüksek seyrediyor. Buğdayda henüz net hasat verileri elimize ulaşmadı ancak, bir düşüş olduğu aşikar” ifadelerini kullandı.
“Buğday bu yıl kötü”
Buğday, arpa ve ayçiçeği üretimi yapan çiftçi İsmail Yılmaz ise bu yıl yağışların az olmasının yanında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle de tarlada mahsullerin yandığını söyledi. Yılmaz, ayçiçeği için biraz daha zaman olduğunu, bu yıl ayçiçeği hasadından en azından geçen yıla yakın bir rekolte beklediklerin söylerken, buğdayda ise durumun kötü olduğunu söyledi. Yılmaz, “Bu yıl yağışların az olması buğdayları kuruttu. Ege’de sulama yapıldığı için durum biraz daha iyi ancak Marmara ve İç Anadolu’da ise hem yağmurun az olması hem de sıcaklık farkları nedeniyle kimi tarlaları çiğ vurarak yakarken, kimileri ise sıcaklık ve az yağış nedeniyle kuraklıktan nasibini aldı” dedi.
“Ayçiçeği içini doldurmuyor”
Ayçiçeği hasadının Ağustos sonunda başlayıp Eylül ortasına kadar süreceğini belirten Yılmaz, “Ayçiçeği bu yıl geçen yılla aynı seviyede ilerliyor. Ancak yine az sulama nedeniyle ayçiçeği de içini dolduramıyor. Dolayısıyla onda da hasatta alınacak üründe azalma olma riski var. Tüm bunlara rağmen yine de bu yıl ayçiçeğinden ümitliyim. En azından geçen yılki rakamlara ulaşacağını düşünüyorum” diye konuştu.