Güncel

Yunus Emre Enstitüsü 2024’te 91 Bin Kişiye Türkçe Öğretti

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türk dilini ve kültürünü dünya genelinde tanıtma misyonunu 2024’te de başarıyla sürdürdü. 68 ülkede 92 kültür merkezi ile faaliyet gösteren Enstitü, bu yıl yaklaşık 91 bin kişiye Türkçe öğreterek önemli bir başarıya imza attı. Kültürel diplomasi çalışmalarını sergilerden konserlere kadar geniş bir yelpazede sürdüren YEE, dünya genelinde Türkiye dostu bireylerin sayısını artırmayı hedefliyor

Abone Ol

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), 2024 yılı boyunca Türk dilini ve kültürünü dünyaya tanıtma misyonunu sürdürüyor. 68 ülkede faaliyet gösteren 92 kültür merkezi ile YEE, 2024'te yaklaşık 91 bin kişiye Türkçe öğreterek önemli bir başarıya imza attı.

Türkçe Eğitimi ve Kültürel Diplomasi

2024’te 4 yeni ülkede kültür merkezi açarak faaliyetlerini genişleten Enstitü, toplamda 40 bin kişiye yüz yüze ve çevrim içi Türkçe kursları sundu. Ayrıca çocuklara yönelik çalışmalarla, farklı ülkelerde Türkçenin seçmeli ya da zorunlu yabancı dil olarak okutulmasını amaçlayan "Tercihim Türkçe Projesi" kapsamında 41 bin öğrenciye Türkçe eğitimi verildi. Türkolojiyi destekleme amacıyla yürütülen "Türkoloji Projesi" ise 10 bin öğrenciye Türkçe öğrenme fırsatı sundu.

Dünyada 1000’den Fazla Etkinlik

YEE, kültürel diplomasinin önemli bir ayağı olarak 2024’te dünya genelinde 1000’den fazla etkinlik düzenledi. Sergilerden panellere, tiyatrodan konserlere uzanan geniş bir yelpazede gerçekleştirilen bu etkinlikler, Türk kültürünün evrensel değerler arasındaki yerini pekiştirdi. Özellikle "Anadolu'dan Esintiler Türk Caz Musikisi Turnesi" ile Balkanlar’da 6 ülke ve 11 şehirde izleyicilerle buluşuldu.

Bişkek ve İslamabad’da Yeni Kültür Merkezleri

2024’ün sonunda Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ilk, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da ise ikinci kültür merkezini açan YEE, kültürel etkileşim alanını daha da genişletti.

"Türkiye Dostu İnsan Sayısı Artıyor"

YEE Başkanı Abdurrahman Aliy, Türkçenin yaygınlaştırılması ve Türk kültürünün tanıtılması yönündeki çalışmaların her geçen gün daha fazla insana ulaştığını belirtti. Aliy, özellikle "Tercihim Türkçe" ve "Türkoloji" projeleriyle farklı ülkelerde gençlerin Türkçeye olan ilgisinin arttığını ifade etti.

Aliy, mimariden tiyatroya, sinemadan edebiyata kadar birçok alandaki etkinliklerin geniş kitlelerce ilgi gördüğünü ve bunun kültürel etkileşimin gücünü yansıttığını vurguladı. Ayrıca Türk-Macar Kültür Yılı ve Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yılı çerçevesindeki etkinliklerin de yoğun ilgiyle karşılandığını ekledi.

2025 Hedefleri

Aliy, Yunus Emre’nin tüm insanlığı kucaklayan vizyonuyla 2025’te daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Türk dili ve kültürünün yaygınlaşması için çalışmaların artırılarak devam edeceğini söyleyen Aliy, YEE’nin dünyadaki etkisini daha da güçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }