Yeni yılda tekneden kahveye, dövmeden spora kadar 39 farklı fuar İzmir’de profesyonelleri ve vatandaşları buluşturacak. Dünyanın dört bir yanından gelecek yabancılar da bu fuarlarda hem kendilerini tanıtacak hem de ikili iş görüşmeleri yapıp ticari anlaşmalara imza atacak. Fuarların kimisi 1 günlük olurken kimisi de 10 gün boyunca açık kalacak. Kent genelinde ise 152 gün boyunca her gün bir fuar yapılıyor olacak. Fuarların otellerin yanı sıra ulaşım, yeme-içme, hediyelik gibi birçok sektöre destek olduğunu söyleyen Destination İzmir Başkanı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, “Bu 39 fuar, 39 ayrı sektörü ilgilendiriyor. Dolayısıyla birçok sektör fuarlar sayesinde hem Türkiye hem Avrupa ihracat arenasına çıkmış oluyor. Bu Fuarlar, İzmir ekonomisi ve otel dolulukları için de çok önemli” dedi.
‘700 bini bulur’
Gelen yabancı turistlerin günde yaklaşık 500 dolar harcayacağını tahmin ettiklerini aktaran Tercan, “Bu fuarlar için yabancı ülkelerden ve şehir dışından gelen yaklaşık 600-700 bin kişilik oluyor. Yabancılar günde ortalama 500 dolar harcarken yerli turistler de ortalama 2 bin TL’yi kent ekonomisine harcıyor. 152 günlük fuar süresini düşündüğümüzde ise bugünkü kurla ortaya 430 milyon TL gibi bir rakam çıkar. Bu da kentimiz, esnafımız, turizmcimiz için son derece önemli” ifade etti. Gelinlik ve Mermer Fuarı’nın İzmir'in en önemli fuarları olduğunun altını çizen Tercan, “Özellikle bu 2 fuarın yapıldığı dönemler otellerin dolulukları yüzde 100’lere ulaşıyor. Fakat şunu belirtmek istiyorum. İzmir'e mutlaka yeni oteller yapılması lazım, çünkü yatak sayısı çok az. Fuar zamanı bu otellerde fuara göre değişmekle beraber doluluk yaşıyor. Bazı çok önemli fuarlarda doluluk yaşanıyor ve insanlar yer bulamıyor. Bir sonraki sene ise yer bulamayanların fuara gelme iştahı kesiliyor. İzmir'in fuarlarından daha büyük verim alabilmesi için İzmir'de mutlaka yeni oteller yapılması gerekiyor. İzmir'de özellikle merkezde yatak sayısını arttırmak gerek” şeklinde konuştu.
‘Çarşı’ya yönlendirilmeli’
Fuar zamanı birçok programda şehir dışından yerli yabancı birçok insan geldiğini belirten İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin ise, gelen vatandaşların önemli bir kısmının kent iyi tanıtılmadığı için akşamları otellerine çekildiğini vurguladı. Yurtdışı ve il dışından gelenlerin bütün gün aynı yerde olmalarını hem sıkıcı hem motivasyon düşürücü olarak niteleyen Girgin şöyle konuştu: “Geldikleri şehirde şehrin merkezine inmeleri, yemek yemeleri, alışverişleri yapmaları, hediyeleri almaları, buraya gezmeleri o kadar çok önemli ki. Kemeraltı esnafı olarak bizim ricamız İZFAŞ Fuarı'nda Kemeraltı'yla ilgili billboardların olması ve 2-3 tane taşıtın da ücretsiz olarak belirli saatlerde Kemeraltı’na sedvis yapmasıdır. Çünkü arabalarıyla gelip dönmeleri veya arabayı park edecek yer bulmaları büyük bir sorun. Şehir dışından fuarlara gelen kişilerin aklına merkeze inmek gelmeyebilir, şehri tanımadıkları için. Ama mühim olan kişiyi burada ticareti oluşturmanın dışında merkezle buluşturmak gerekli ki bu belediye açısından da çok daha önemli. Bu şehir ekonomisini de canlandırır” diye konuştu.
İEF 29 Ağustos’ta
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İZFAŞ’ın 2025 Fuar takvimine göre kentteki ilk fuarı 6 Ocak’ta otel ve restoranlara yönelik Horeca Fuarı olacak. 2025 yılındaki 39 fuarın 9’u ise uluslararası boyutta gerçekleştirilecek. Fuarların 31’i Gaziemir Fuar İzmir’de, geri kalanları da Kültürpark, Ege Palas Oteli ve Tepekule Kongre Merkezi’nde yapılacak. Dünyanın en büyükleri arasında yer alan Mermer Fuarı MARBLE 9-12 Mart arasında; Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı IF Wedding ise 25-28 Kasım tarihlerinde düzenlenecek. İzmir Enternasyonal Fuarı 29 Ağustos- 9 Eylül tarihleri arası açık olacak.