Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunda, kadınların da unutulmaz roller üstlendiği bir gerçektir. Sakine Baturay, bu rollerin en çarpıcı örneklerinden biridir. 19 Mayıs 1919'da, Samsun'un sıcak topraklarında, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk adımlarını attığı bu önemli dönemde, Sakine Baturay tek kadın olarak onu karşılamış ve milli mücadelenin cesur yüzlerinden biri olmuştur. Peki, Sakine Baturay kimdir? Detaylar haberimizde yer almaktadır...
Sakine Baturay kimdir?
Mustafa Kemal Atatürk ve 18 yol arkadaşıyla birlikte Milli Mücadele'nin başlangıcını simgeleyen 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basarken, onları karşılayanların arasında yer aldığı iddia edilen tek kadın Sakine Hanım'ın hikayesi gün yüzüne çıktı. Araştırmacı-yazar ve tarih öğretmeni Necat Çetin'in titiz çalışmasıyla ortaya çıkan bilgilere göre, Sakine Hanım, o dönemde Erzurum'da yaşamakta olup, evlilik öncesi Muhsin Bey'le birliktelik yaşamış ve bir oğlu olmuştu. Ancak oğlu, doğuştan gelen bir rahatsızlıkla dünyaya gelmişti.
Yemen Harbi'nde eşi asker olan Sakine Hanım, Ermeni çetelerinin köylerine saldırması üzerine, oğluyla birlikte babasının yanına Samsun'a gitmişti. Samsun'da oğlunun tedavisi için çabalayan Sakine Hanım, zamanla hastanede hasta bakıcı olarak çalışmaya başladı ve bu süreçte İngilizce ve Latin alfabesi öğrenme fırsatı buldu.
Atatürk'ün Samsun'a geleceğini öğrenen Sakine Hanım, 19 Mayıs 1919'da Reji İskelesi'ne giderek onu karşılayanlar arasında yer aldı ve Kurtuluş Savaşı süresince Samsun'daki kadınları örgütleyerek, cepheye yardımcı oldu.
İlk eşi Yemen Harbi'nde vefat eden Sakine Hanım, savaşın sona ermesiyle birlikte hasta bakıcı Abdullah Bey ile ikinci kez evlenip, Torbalı'ya yerleşti. Hayatı boyunca 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ü Samsun'da karşılayanlar arasında yer aldığını ve bu olayı çocuklarına ve çevresine defalarca anlattı. Torbalı'da yaşayan oğlu Orhan Baturay, annesinin hikayesini, meraklı, zeki ve girişken bir kadın olarak hatırlıyor.