Eğitim

2025 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakamlık sınavı başvuru şartları neler?

Türkiye'de kamu görevlisi olarak kaymakamlık yapmak isteyen adaylar için önemli bir adım olan Kaymakamlık Sınavı'nın 2025 yılı tarihleri merak ediliyor. Peki 2025 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakamlık sınavı başvuru şartları neler?

Abone Ol

T.C. İçişleri Bakanlığı Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı’na atanacak olan 65 kaymakam adayının gündeminde kaymakamlık sınavının yapılacağı tarih ve başvuru şartları yer aldı. Peki 2025 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakamlık sınavı başvuru şartları neler? 

2025 Kaymakamlık sınavı ne zaman?

T.C. İçişleri Bakanlığı Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı’na atanacak 65 kaymakam adayı için sınav tarihi ve başvuru şartları netleşti. 2025 yılı için yapılacak olan kaymakamlık sınavının başvuruları, 10-16 Ocak 2025 tarihleri arasında alınacak. Sınav, 23 Şubat 2025 tarihinde yapılacak ve belirli merkezlerde uygulanacak.

Kaymakamlık sınavı nerede olacak?

Kaymakamlık sınavı, 23 Şubat 2025 tarihinde saat 10:15’te başlayacak. 120 soruluk sınav için adaylara 165 dakika süre verilecek. Sınav, Adana, Ankara (Çankaya, Yenimahalle), Diyarbakır, Erzurum, İstanbul (Kadıköy, Maltepe, Ataşehir, Beyoğlu/Şişli/Beşiktaş/Kağıthane/Sarıyer), İzmir (Karşıyaka/Bornova/Çiğli) ve Trabzon gibi çeşitli merkezlerde yapılacak.

Kaymakamlık sınavı başvuru şartları neler?

Sınav başvuruları, 10-16 Ocak 2025 tarihleri arasında ÖSYM’nin resmi internet sitesi olan https://ais.osym.gov.tr adresinden veya mobil uygulama üzerinden online olarak yapılabilecek. Başvuru ücreti ödemesi de bu süre zarfında gerçekleştirilecek. Geç başvuru ise 23 Ocak 2025 tarihinde alınacak.

Başvuruda bulunacak adayların, Türkiye'deki üniversitelerden veya Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği onaylanan yabancı üniversitelerden, en az dört yıllık lisans eğitimini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca, belirli bölümlerden mezuniyet şartı aranıyor. Bu bölümler arasında uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye, finans, ekonometri, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri ile hukuk fakülteleri bulunuyor. Bunun yanı sıra, mühendislik, tarih, sosyoloji, psikoloji gibi bölümlerden de başvuru yapılabilecek, ancak bu bölümlerin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olunması gerekiyor.

Kaymakamlık sınavı konu dağılımı

Kaymakamlık sınavı, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Alan Bilgisi Testi olmak üzere iki bölümden oluşacak. Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi’nde 42 soru bulunacak ve Türkçe (20), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (8), Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı (8) ile Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (6) konularına dair sorular yer alacak. Alan Bilgisi Testi ise 78 sorudan oluşacak ve Anayasa Hukuku (18), İdare Hukuku (20), Türkiye’nin İdari Yapısı (16), Türkiye’de Mahalli İdareler (12) ile Ekonomi (12) gibi konulardan sorular içerecek.

Kaymakamlık sınavına başvuracak adayların, başvuru kılavuzunda yer alan tüm şartları dikkatle incelemeleri önem taşıyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }