Güncel

AFAD, KKTC’ye derin kuyu deprem gözlem istasyonu kuruyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yerli yazılımlarla desteklenen modern bir derin kuyu deprem gözlem istasyonu kuruyor. Bu adım, Doğu Akdeniz’deki sismik hareketliliği daha yakından takip etmeyi ve deprem riskine karşı önlemleri güçlendirmeyi hedefliyor

Abone Ol

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) milli yazılımlar kullanarak bir derin kuyu deprem gözlem istasyonu kurma hazırlığında. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, yapılan çalışmaların Doğu Akdeniz bölgesindeki sismik hareketliliği daha detaylı analiz etmeye yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Deprem Tehlike Haritası Güncelleniyor

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve "Asrın Felaketi" olarak anılan depremlerin ardından başlayan yoğun iyileştirme çalışmaları, yeni projelerle devam ediyor. Prof. Dr. Orhan Tatar, bu süreçte 450 bin civarında hak sahipliği belirlendiğini ve afetlere karşı alınan önlemlerle birlikte Türkiye’nin diri fay haritası üzerinde yoğun bir çalışma yapıldığını belirtti.

TÜBİTAK, AFAD, MTA ve 24 üniversiteden uzmanların katkısıyla yürütülen "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında 485 diri faya odaklanıldı. Elde edilen bulgularla Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncelleneceği açıklandı.

KKTC ve Doğu Akdeniz İçin Kritik Adım

Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük deprem gözlem ağına sahip olduğunu hatırlatan Tatar, ulusal sismik ağda 1187 istasyon bulunduğunu ve bu sayının 2025 yılına kadar 1200’ün üzerine çıkarılacağını söyledi. Türkiye’nin bu kapasitesini dost ve kardeş ülkelere aktarmak için çalışmalara devam ettiğini belirten Tatar, 2024 yılında Azerbaycan’ın Şuşa kentinde kurulan derin kuyu deprem gözlem istasyonunun ardından şimdi de KKTC’ye aynı teknolojinin kazandırılacağını ifade etti.

Erenköy’de kurulumuna başlanan istasyonun, 0,1 büyüklüğündeki mikro depremleri ölçebilecek teknolojiye sahip olduğu bildirildi. 100 metre derinlikte farklı sensörlerden oluşan sistem, Doğu Akdeniz’deki sismik aktivitenin daha sağlıklı izlenmesini sağlayacak. KKTC’deki toplam istasyon sayısının 2025’te 22’ye çıkması hedefleniyor.

İklim ve Coğrafi Risklere Karşı Önlemler

Tatar ayrıca, kaya düşmesi, heyelan, çığ ve obruk gibi afet türlerine karşı da çeşitli önlemler alındığını belirtti. Son yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan yoğun sel ve taşkın olaylarına karşı 14 ilde dere yataklarının ıslahı amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) ile işbirliği yapıldığını aktardı.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }