Dörtlü virüsler hastaneleri doldurdu, uzmanlar virüslerin kolayca bulaşabileceği ve bağışıklık sistemini zorlayabileceği konusunda uyarıyor. Haftalarca süren geçmeyen hastalıkların nedeni, birden fazla virüsün aynı anda vücuda girmesi olarak açıklanıyor. Uzmanlar, toplu alanlarda maske kullanımını önerirken, sağlıklı beslenmenin en güçlü korunma yöntemlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.
0-2 yaş arasındaki bebeklerde zatürreye neden olabilir
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Gökçe Demir, şu anda yaygın olarak görülen virüsleri ve semptomlarını açıkladı. Demir, bu hastalıkların bir kişiden diğerine hapşırık, aksırık gibi partiküllerle kolayca bulaşabileceğini belirtti. ATV Haber’e konuşan Demir, dörtlü virüs tehlikesine de değinerek, şu virüsleri ve özelliklerini sıraladı: "RSV virüsü, özellikle 0-2 yaş arasındaki bebeklerde zatürreye neden olabilen, ateş, öksürük gibi semptomlarla seyreden bir virüs. Bir diğer virüs, Rhino Enterovirüs, uzayan nezle ve viral grip semptomlarına yol açıyor. Üçüncü olarak influenza, kas ve eklem ağrıları, baş ve boğaz ağrısı ve 40°C’ye kadar ulaşan ateşle seyrediyor. Son olarak, COVID-19 enfeksiyonu da bu dönemde yaygın."
"Grip aşısı yapılmasını öneriyoruz"
Acil Tıp uzmanı Gültekin Akyol, hastaların genellikle boğaz ağrısı, öksürük, balgam, kulak ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle acil servislere başvurduklarını belirtti. Akyol, "Virüsler her yıl farklı tiplerle geliyor ve aşılar kısmi koruma sağlıyor. Özellikle grip aşıları, dönemsel olarak yapılıyor ve bir önceki atak dönemindeki virüse karşı hazırlanıyor. Bu dönemde etkinlikleri biraz düşük olsa da, yine de grip aşısı yapılmasını öneriyoruz." dedi.
Bazı hastalar ise virüslerin uzun süreli etkilerinden şikayetçi. Bir anne, "İki küçük bebeğim var ve ikisi de yaklaşık bir aydır sürekli hastalanıyor. Alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları sürekli tekrarlıyor. Sürekli ilaç ve antibiyotik kullanmamıza rağmen bir türlü iyileşemiyorlar." dedi. Başka bir hasta ise, "Doktor tedavisi bir yere kadar faydalı oluyor ama hastalık sürekli geri geliyor, ansızın yakalanıyoruz." şeklinde konuştu.