İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. İzmir Kitap Fuarı (İZKİTAP) kapılarını açtı. Fuarın onur konuğu olan yazar, karikatürist ve belgesel film yönetmeni Behiç Ak, çocuklara özel söyleşisinde çocuk edebiyatının önemini, üretim sürecini ve çocuk haklarına dair görüşlerini paylaştı.

Kitapların renkli serüvenine yolculuk

İZFAŞ ve TACT Fuarcılık iş birliğiyle hayata geçirilen fuarın açılış gününde onur konuğu Behiç Ak, çocuklardan oluşan kalabalık bir dinleyici kitlesiyle buluştu. Günışığı Kitaplığı editörü Müren Beykan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide çocuklar, ellerinde yazarın kitaplarıyla yer aldı ve merak ettikleri soruları sorma fırsatı yakaladı.

Çocuklar ekrana hapsolmuş durumda

Behiç Ak, çocukların ekranlara hapsedildiği bir dünyada özgürce oyun oynayabilecekleri kamusal alanlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Çocukların da fikirlerinin alınarak şehirlerin yeniden tasarlanması gerektiğini söyleyen Ak, çocukluğun yalnızca bir geçiş dönemi değil, insan hayatının en önemli evrelerinden biri olduğunun altını çizdi.

İlk günkü heyecanla kitaplarını yazıyor

Her kitabını ilk günkü heyecanla kaleme aldığını anlatan Behiç Ak, yazma motivasyonunu içsel bir ihtiyaç olarak tanımladı. Geniş bir ailede büyümenin hikâyelerine ilham verdiğini söyleyen Ak, çocuk edebiyatının Türkiye’de hak ettiği ilgiyi uzun yıllar görmediğini belirtti. Mimarlık eğitimi almış olmasına rağmen, çocuk kitapları yazmasının garipsendiğini aktaran Ak, binaların yapılıp yıkıldığını ama çocuklara dokunan hikayelerin kaldığına dikkat çekerek, edebiyatın kalıcılığına dikkat çekti.

Okumanın kamçılanması gerekli

Behiç Ak, çocuk edebiyatında asıl amacın okuma alışkanlığını kamçılayan hikâyeler üretmek olduğunu belirtti. Çocuklara verilen kitapların onları sıkmadan, heveslerini kırmadan yazılması gerektiğini vurgulayan Ak, ideal olanın çocukların okudukları hikâyelerden sonra kendilerinin de yazma isteği duyması olduğunu söyledi.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu