Bergama Belediye Meclisi, aralık ayı toplantısında aldığı karar doğrultusunda, belediyeye ait arazilerde ve parklarda yetişen zeytinler ile dünyaca ünlü çam fıstıklarını toplayarak üretime geçme kararı aldı. Markalaşma adımlarının da atılacağına dikkat çeken Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, ilerleyen süreçte güçlü bir marka oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Katma değer yaratacak
Bergama Belediyesi, çeşitli arazilere sahip olup yıllardır kiraya verilen zeytinlikler ve çam fıstıklıklarıyla dikkat çekiyor. Ancak, kiraya verilen bu arazilerin ve ağaçların bakımının yetersiz kalması nedeniyle Başkan Çelik, belediye olarak bu kaynakların hem değerlendirilmesi hem de ürünlerin hasadının yapılarak markalaştırılmasının önemine değindi. Başkan Çelik, zeytinyağını ve dünyaca ünlü Kozak çam fıstığını markalaşarak katma değer yaratan ürünler haline getirmek gerektiğini kaydederek, projeye olan inancını vurguladı.
Markalaştırma çalışmaları
Başkan Çelik, belediyeye ait arazilerde yapılan incelemeler sonucunda, bakıma ihtiyaç duyan çok sayıda zeytinlik ve fıstıklık bulunduğunu ifade etti. Mevcut durumu değerlendirerek, belediye şirketi üzerinden ürünlerin bakımı, toplanması ve markalaşması için çalışmalara başlanacağı müjdesini verdi. Başkan Çelik, ilerleyen zamanlarda Bergama Belediyesi’nin ürünlerini kendilerinin üreterek ortaya koyacağına inandığını dile getirdi. Bergama Belediye Meclisi’nde görüşülen önerge oy birliği ile kabul edildi.
Sofraların tercih sebebi
Bergama, 78 bin 382 dönüm alanda zeytin üretimi yapıyor ve yılda yaklaşık 40 bin ton zeytin üretiyor. Bergama Zeytinyağı, düşük asiditesi ve eşsiz lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi oluyor. Ayrıca, Kozak Bölgesi'nde üretilen çam fıstığı, Türkiye üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor ve Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Kozak çam fıstığı, helva ve iç pilav gibi geleneksel yemeklerde kullanıldığı gibi, bölgenin "cilveli çayı" olarak bilinen ve çam fıstığı eklenen çayı da yöre halkı tarafından sevilen bir içecek olarak tüketiliyor.