Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Arş. Gör. Dr. Pınar Özsarı'nın yürütücülüğünü yaptığı "Bazı Entomopatojenik Bakteri ve İnsektisitlerin Spodoptera littoralis’in Kontrolünde Birlikte Kullanım Olanakları" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Çevresel ve ekonomik açıdan büyük katkı sunacak
Araştırma üniversitesi kimliğiyle bilimsel çalışmaları desteklemeye devam ettiklerini belirten Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ziraat Fakültesi’nin tarımda sürdürülebilir çözümler üretme yolunda önemli projelere imza attığını söyledi. Arş. Gör. Dr. Pınar Özsarı’nın yürüttüğü bu projenin, tarım zararlılarıyla mücadelede çevre dostu ve ekonomik yöntemler geliştireceğini vurgulayan Prof. Dr. Budak, projenin hem çevresel hem de ekonomik katkılar sağlayacağına dikkat çekti.
Alternatif bir biyolojik mücadele programı
Projenin detaylarına ilişkin bilgi veren Arş. Gör. Dr. Pınar Özsarı, amaçlarının, insan ve çevre sağlığına zarar vermeyen entomopatojenik bakterilerle pamuk yaprak kurdu gibi önemli tarım zararlılarına karşı biyolojik mücadele geliştirmek olduğunu ifade etti. Arş. Gör. Dr. Özsarı, bu çalışmanın özgün yönünün, Türkiye ekolojisinden elde edilen ve zararlı etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bakterilerin, insektisitlerle düşük doz kombinasyonları kullanılarak entegre bir ilaçlama stratejisi oluşturulması olduğunu belirtti.
Çevre dostu, sürdürülebilir ve etkili bir mücadele stratejisi
Projeden elde edilecek sonuçların tarım sektörüne önemli katkılar sağlayacağını belirten Arş. Gör. Dr. Özsarı, entomopatojenik mikroorganizmalarla kimyasal insektisitlerin birlikte kullanımının, zararlılar üzerindeki kontrol başarısını artırabileceğine işaret etti. Geleneksel kimyasal mücadele yöntemlerine alternatif olarak daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir çözüm geliştirilmesi hedeflenirken, bu yaklaşımın pestisit kullanımını azaltarak çevre ve insan sağlığına yönelik riskleri de en aza indireceği vurgulandı.
Üreticiler için önemli bir kaynak oluşturacak
Çalışmanın organik tarım uygulamaları başta olmak üzere, çevre dostu zararlı yönetimi arayışında olan üreticilere yeni bir kaynak sunacağını kaydeden Arş. Gör. Dr. Özsarı, projeyle tarımsal üretimde verimliliğin artırılması ve ekonomik kayıpların azaltılması yönünde önemli adımlar atılacağını sözlerine ekledi.
Yürütücülüğünü Arş. Gör. Dr. Pınar Özsarı’nın yaptığı proje ekibinde; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Özaktan ile Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Utku Şanver yer alıyor.