İzmir

Buca'da kadın haklarının tarihsel yolculuğu anlatıldı

Buca Belediyesi, “Türkiye’de Kadınların Yurttaşlık Mücadelesi ve Kazanımları” semineri düzenledi. Seminerde, geçmişten günümüze değin gelen süreçte kadın haklarının elde ediliş süreci masaya yatırıldı

Abone Ol

Buca Belediyesi, Kadın Aktivite Merkezi’nde düzenlediği “Türkiye’de Kadınların Yurttaşlık Mücadelesi ve Kazanımları” semineri ile kadın hakları mücadelesinin tarihsel sürecini masaya yatırdı. Sosyolog Dr. Sıla Aydemir Korkmaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinlik, büyük ilgi gördü.

Büyük bir mücadele süreci

Kadın Aktivite Merkezi’nin Kız Kardeşlik Salonu’nda düzenlenen seminerde, Sosyolog Dr. Sıla Aydemir Korkmaz, kadınların yurttaşlık hakları için verdiği mücadeleleri ve bu sürecin kazanımlarını anlattı. Kadın hareketinin Osmanlı döneminde başladığını belirten Dr. Korkmaz, Tanzimat ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde kadınların mücadelesinin hız kazandığını vurguladı. O dönemde mücadele eden kadınların genellikle eğitimli ve zengin ailelerden geldiğine dikkat çekerek, kadınların eğitimiyle birlikte dergicilik faaliyetlerinin başladığını ve ardından derneklerin kurulduğunu ifade etti.

Öncü kadınlara vurgu

Dr. Korkmaz, kadın hakları hareketinde önemli isimlerin altını çizdi. Nezihe Muhiddin, Fatma Aliye, Suat Derviş ve Sabiha Sertel gibi kadınların, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etme mücadelesinin öncüleri arasında yer aldığını belirtti. Bu isimlerin, kadın haklarının kazanılmasında önemli birer kilometre taşı olduğunu dile getirdi.

Seminerin ardından Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) tarafından hazırlanan “18: Yolları Açan Kadınlar” isimli belgesel film gösterildi.


 

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }