Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Mart ayında 1 milyar 588 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2025’in ilk üç ayında toplam ihracat 4 milyar 477 milyon dolara ulaşırken, son bir yıllık dönemde elde edilen ihracat geliri 18 milyar 228 milyon dolara kadar yükseldi. Sanayi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış göstererek 873 milyon dolara ulaşırken, tarım ihracatı 595 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Mart ayında en yüksek ihracat rakamına ulaşan birlik, 248 milyon dolarlık performansıyla Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği oldu. Bu sektörü 135 milyon dolarlık ihracatla Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 120 milyon dolarla Ege Maden İhracatçıları Birliği izledi. En fazla ihracat artışı ise yüzde 47 ile Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nde yaşandı.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörü Mart ayında 103 milyon dolar, yaş meyve sebze ihracatçıları ise 98 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar alanında da artış yaşanırken, kuru meyve ihracatçıları 95 milyon dolarlık performansla dikkat çekti. Mobilya, kâğıt ve orman ürünlerinde 73 milyon dolarlık, tütünde 58 milyon dolarlık, zeytin ve zeytinyağında ise 36 milyon dolarlık ihracat kayda geçti. Deri sektörü ise 14 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırmayı başardı.
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin ihracat performansının küresel gelişmelerden doğrudan etkilendiğine dikkat çekti. ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleriyle Türkiye’nin kısa vadede bazı avantajlar elde ettiğini belirten Eskinazi, bu durumun uzun vadede başka alanlarda baskı yaratabileceği uyarısında bulundu.
Hazır giyim sektöründeki düşüşü “yapısal kırılma” olarak değerlendiren Eskinazi, sektörün Türkiye genelinde ihracatta ilk üçten beşinci sıraya gerilediğini vurguladı. Tarım sektöründe de benzer bir gerilemenin yaşandığını ifade eden Eskinazi, dövize bağlı girdi maliyetlerinin arttığını, düşük kur politikasının ise gelirleri baskıladığını söyledi.
Yalnızca geçici kur artışları ya da teşviklerle bu tablonun düzeltilemeyeceğini vurgulayan Eskinazi, ihracat odaklı sürdürülebilir bir büyüme için üretim maliyetlerinin düşürülmesi, verimlilik artırıcı yatırımların teşvik edilmesi ve öngörülebilir bir ekonomik politikanın oluşturulmasının şart olduğuna dikkat çekti. Döviz kurunun enflasyonla uyumlu bir düzeye çekilmesi gerektiğini belirten Eskinazi, bu adımların artık ertelenemez hale geldiğini sözlerine ekledi.