Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi doktora öğrencisi Yalçın Çelik Aydın’ın yürütücülüğünü yaptığı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı. Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil’in danışmanlığında geliştirilen proje, "Lipid bazlı nanotaşıyıcılar kullanılarak diyabet tedavisinde kullanılan model bir maddenin oral biyoyararlanımının artırılması" amacını güdüyor. Diyabet hastalarına yönelik tedaviyi daha verimli hale getirecek bu çalışma, aynı zamanda ilaç kullanımını azaltarak sağlık sistemine ekonomik katkı sağlamayı hedefliyor.
Ekonomik geri kazanım sağlanacak
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje hakkında yaptığı değerlendirmede, üniversitenin bilimsel üretim konusundaki kararlılığını vurguladı. Prof. Dr. Budak, diyabet gibi küresel bir sağlık sorununun tedavisinde sağlanan bu tür projelerin, sadece sağlık alanında değil, aynı zamanda ekonomik alanda da önemli bir geri dönüşüm sağlayacağını belirterek, TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projeyi gerçekleştiren akademisyenleri tebrik etti.
Tedavi etkinliğini artıracak
Yalçın Çelik Aydın, diyabet tedavisinin zorluklarına değinerek, bu hastalığın tedavi sürecinin ömür boyu sürdüğünü belirtti. Aydın, günümüzde diyabet tedavisinde kullanılan 'liraglutid' ve 'berberin' gibi etkin maddelerin düşük biyoyararlanım gösterdiğini, bu yüzden ilaçların yüksek dozlarda kullanıldığını ve enjeksiyon yöntemi ile alındığını ifade etti. Bu durumun, istenmeyen yan etkilere yol açtığını ve tedavi sürecini aksattığını belirten Aydın, geliştirdikleri yeni taşıyıcı sistemlerle biyoyararlanımın artırılması sayesinde tedavinin etkinliğinin artacağını vurguladı.
Projenin sadece tedaviye etkisini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda sağlık maliyetlerini düşürecek bir ekonomik fayda sağlamak için önemli olduğunu belirten Yalçın Çelik Aydın, danışmanı Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil'e projedeki desteği için teşekkür etti.