Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Arş. Gör. Dr. Burcu Palas’ın yürütücüsü olduğu, çevre dostu elektrokimyasal ve fotokatalitik atık su arıtım yöntemlerini kapsayan proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Proje, model antibiyotik sülfametazinin sudan uzaklaştırılmasını hedefliyor ve enerji verimliliği yüksek yöntemler kullanılarak çevre kirliliğini azaltmayı amaçlıyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi yürüten Arş. Gör. Dr. Burcu Palas’ı makamında ağırlayarak tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Budak, üniversitenin bilimsel projelerle hem literatüre hem de insanlığa katkı sağladığını vurgulayarak, proje ekibinin başarısını kutladı.

Genç araştırmacıların yetiştirilmesine katkı

Proje kapsamında, fotokatalitik aktivitesi yüksek grafen oksit tabakalı çift hidroksit hibrit fotokatalizörler kullanılarak farmasötik maddeler gibi kalıcı organik bileşiklerin sudan uzaklaştırılması hedefleniyor. Arş. Gör. Dr. Burcu Palas, projede lisans öğrencilerinin de yer aldığını belirterek, genç araştırmacıların yetiştirilmesine katkı sağladıklarını ifade etti.

Çevre dostu ve yenilikçi sistemler

Projenin bir diğer önemli amacını ise, yenilikçi kompozit katalizörler ve çevre dostu arıtım sistemleri ile insan ve çevre sağlığını korumak oluşturuyor. Projede, Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gülin Ersöz de araştırmacı olarak yer alıyor.

Ege Üniversitesi’nin sürdürülebilir araştırma kültürü kapsamında geliştirilen bu proje, atık sulardaki kirleticilerin yenilikçi yöntemlerle bertaraf edilmesine odaklanıyor. Proje, çevre dostu teknolojiler ve enerji verimliliği üzerine yapılan çalışmalara örnek teşkil ediyor.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu