İzmir

Ege'deki orkinos yetiştiricileri, yüksek döviz geliri hedefliyor

Ege Denizi'nde orkinos yetiştiriciliği yapan Türk balıkçılar, bu yıl dünya fiyatlarındaki artışla birlikte ihracat gelirlerinde önemli bir artış bekliyor. Japon mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden suşi ve saşimi için tercih edilen mavi yüzgeçli orkinoslar, Türkiye’ye yüksek döviz girdisi sağlarken, ülkenin bu alandaki üretim ve kalite başarısı, dünya pazarında daha fazla dikkat çekiyor

Abone Ol

Akdeniz'de avlanan orkinoslar, Ege Denizi'ndeki çiftliklerde yaklaşık 7 ay süreyle beslenerek büyük bir kısmı Japonya'ya ihraç ediliyor. Bu yıl, dünya fiyatlarındaki artışla birlikte, geçen yıla göre daha fazla döviz girdisi bekleniyor.

İzmir Tarım Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, yaptığı açıklamada, “Bu yıl 6 dev çiftlikte yaklaşık 6 bin 340 ton hasat beklentimiz var.” dedi. Türkiye, Japon mutfağının vazgeçilmez lezzetleri olan suşi ve saşimi için kullanılan mavi yüzgeçli orkinosun en önemli üreticilerinden biri konumunda.

Dünya Fiyatlarındaki Artış İhracatçıları Sevindiriyor

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, geçen yılın hasat sezonunda dünya fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 6 bin 766 ton orkinos karşılığında 59,4 milyon dolar döviz girdisi sağlanmıştı. Ancak bu sezon, hem fiyatların artması hem de rakip ülkelerden Malta ve İspanya'da yetiştirilen orkinosların kalitesinin daha düşük olması sebebiyle, ihracatçıların hedefi bu rakamı iki katına çıkarmak.

“Fiyatlar Arttı, Kaliteyi Koruduk”

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Geçen yıl Japon ekonomisindeki durgunluk nedeniyle fiyatlar düştü. Ancak bu yıl, fiyatların artması ve yüksek kaliteli üretim sayesinde önemli bir artış bekliyoruz,” dedi.

Yüksek Kalite ve İhracat Başarısı

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, orkinos yetiştiriciliğinin büyük kısmının İzmir’de yapıldığını belirterek, “Türk firmaları, yüksek kalitede yaptıkları yetiştiricilikle Japon alıcıların tercih ettiği adres olmayı başardı. Hasat sezonunun bereketli olmasını temenni ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Zorlu Koşullarda Yüksek Kalite Üretimi

Karaburun açıklarında orkinos yetiştiriciliği yapan çiftliklerin müdürü Hasan Yılmaz, “Bu işin zahmeti çok büyük,” diyerek, orkinosların beslenmesi ve bakımına gösterdikleri özeni vurguladı. Yılmaz, her gün dalgıçlarla yapılan kontroller ve denizin içinde yapılan yoğun çalışmalar hakkında şunları söyledi: “'Dalgıçlarla her gün orkinosların kontrollerini yapıyoruz. 'Hava kötü işe gitmiyoruz.' deme şansımız yok. Denizin içerisinde canlıyla uğraşıyoruz. Bu işin zahmeti çok büyük”

Bu yıl orkinoslardaki yağ oranının yüksek olduğunu belirten Yılmaz, "Müşterilerimiz orkinos kalitemizden oldukça memnun. Piyasadan aldığımız bilgilere göre bu yıl İspanya ve Malta gibi Akdeniz ülkelerindeki orkinos kalitesi düşük düzeyde. Biz bu yıl ülke olarak daha kaliteli balıkla ön plana çıkıp kendimizi gösterme çabası içerisindeyiz. Geçmiş yıllara göre daha verimli bir sezon bekliyoruz. Bu yılki ihracatımız geçen yıllara göre daha güzel olacak” dedi.

Türkiye'nin orkinos yetiştiriciliği ve ihracatındaki bu artış, dünya genelinde artan talep ve yüksek kalite üretim ile dikkat çekiyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }