Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2025 yılının ilk ayında 1 milyar 476 milyon dolarlık ihracata imza attı ve 2024 yılı ocak ayındaki 1 milyar 472 milyon dolarlık seviyeyi korudu. Sanayi ve madencilik sektörleri ihracatta artış gösterirken, tarım sektöründe düşüş yaşandı. ABD, Almanya'yı geride bırakarak Ege’nin en fazla ihracat yaptığı ülke oldu.

Tarım sektörleri düşüşte

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki sanayi sektörü ihracatını yüzde 8 artırarak 777 milyon dolara yükseltirken, madencilik sektörü de yüzde 12’lik büyümeyle 101 milyon dolara ulaştı. Ancak tarım sektörü, 2024 yılı ocak ayına kıyasla yüzde 10’luk düşüşle 599 milyon dolara gerileyerek toplam ihracata olumsuz yansıdı. Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğinin 7 tanesi ocak ayında ihracatını artırırken, 5 tanesi 2024 yılı ocak ayı performansının gerisinde kaldı.

7’si ihracatını artırdı, 5'i gerileme yaşadı

Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 22 artırarak 211,6 milyon dolara yükseltti ve liderliğini korudu. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, yüzde 46 büyüme ile 55,7 milyon dolara çıkarak en yüksek artışı yakaladı. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 123,8 milyon dolarlık ihracat ile gıda sektöründe zirvedeki yerini korudu. Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 8 artırarak 122 milyon dolara taşıdı. Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 104,5 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı. Maden İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 12 artırarak 101 milyon dolara çıkardı. Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, yüzde 3 büyüme ile 95 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Tütün İhracatçıları Birliği, yüzde 35 artış göstererek 84 milyon dolara ulaştı ve yıllık hedefi olan 1 milyar dolara yaklaşmış oldu. Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği, 79 milyon dolarlık ihracat yaptı. Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Birliği, 72 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, ocak ayında 36,3 milyon dolarlık ihracat yaptı. Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 14,9 milyon dolarlık döviz kazancı sağladı.

ABD zirveye yerleşti

Ege İhracatçı Birlikleri'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında ABD, yüzde 15 artışla 149 milyon dolara ulaşarak Almanya’yı geçti ve birinci sıraya yükseldi. EİB’den en çok ihracat yapılan ikinci ülke 145,8 milyon dolarla Almanya olurken, üçüncü sıranın sahibi 94 milyon dolarla İtalya oldu. İngiltere 72,5 milyon dolarlık taleple dördüncü sıraya adını yazdırırken, beşinci basamakta 67 milyon dolarla İspanya görüldü.

Ege Bölgesi’nin ihracatı yüzde 4 arttı

Ege Bölgesi’nin toplam ihracatı, yüzde 4 artışla 2 milyar 219 milyon dolara çıktı. İzmir, 1 milyar 127 milyon dolarlık ihracatla liderliğini sürdürdü. Denizli, yüzde 15 büyüyerek 382,7 milyon dolarlık ihracatla Manisa'yı geride bırakarak ikinci sıraya yükseldi. Manisa, 368,8 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Balıkesir 86,5 milyon dolar, Aydın 81 milyon dolar, Muğla 80,5 milyon dolar, Afyonkarahisar 38,2 milyon dolar, Kütahya 33,2 milyon dolar ve Uşak 20,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Mevcudu korumak başarı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, mevcut ekonomik koşullarda ihracatçıların maliyetine veya zararına satış yaparak, müşteri kaybını önlemeye çalıştığını belirtti. Eskinazi, ihracat artışını sürdürebilmek için rekabetçi döviz kuruna ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, aksi halde ihracat rakamlarının düşüşe geçebileceği ve istihdam kayıplarının artabileceği konusunda uyardı.

Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için yıllık yüzde 10 büyüme yakalanması gerektiğini belirten Eskinazi, ihracatın güçlenmesi için acil önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: Canan Kaya