Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, enerji içeceklerinin içerdiği yüksek miktarda kafein, taurin, ginseng ve yoğun şekerin, özellikle gençler ve sporcular üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Kalp hızında artış, ritim bozuklukları ve kan basıncında yükselmeye neden olan bu içeceklerin, aynı zamanda obezite ve metabolik sendrom riskini artırdığı ifade edildi.

Kalp hastası çocuklarda risk daha yüksek

Enerji içeceklerinin sağlıklı bireylerde dahi taşikardi gibi ciddi ritim problemlerine neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karakurt, kalp hastalığı olan çocuklar için bu riskin çok daha yüksek olduğunu söyledi. Bu içeceklerin ani kardiyak ölümler gibi sonuçlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Karakurt, enerji içeceği tüketiminin özellikle kalp hastalığı bulunan çocuklarda mutlaka kısıtlanması gerektiğini kaydetti.

Kanama ve pıhtılaşma sorunları

Prof. Dr. Karakurt, enerji içeceklerinin aşırı tüketiminin toksisiteye yol açabileceğini ve bu durumun irritabilite, nöbetler ve diğer nörolojik belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Ayrıca, bu ürünlerin bazı durumlarda kanama ve pıhtılaşma sorunlarına da neden olabileceğini dile getirdi.

Tüketiminin kısıtlanması gerekli

Enerji içeceklerinin içerdiği kafein miktarının 85 ila 300 miligram arasında değiştiğini belirten Prof. Dr. Karakurt, bu yüksek dozların hem sağlıklı bireylerde hem de kalp rahatsızlığı olan kişilerde ciddi riskler taşıdığını söyledi. Ürünlerin içerdiği bitkisel bazlı bileşenlerin de olumsuz etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Karakurt, bu içeceklerin tüketim alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu